Mary Poppins spunea ca „o lingura de zahar ajuta medicamentul sa alunece mai usor”. Dar in viata reala, cand bebe e bolnav si are nevoie de tratament, te intrebi daca este sau nu recomandat sa indulcesti remediul.

Este 3 dimineata si nu ai dormit deloc pentru ca micutul nu se simte bine, iar tu ai face orice sa-si ia medicamentul, ca sa se linisteasca. In aceste conditii, este „o lingura de zahar” cea mai buna solutie pentru a-l accepta?

Bebelusii au o intuitie bine dezvoltata, astfel ca pana sa ajunga la varsta copilariei stiu deja sa refuze medicamentele cu gust rau. De ce? Bebelusii, chiar si cei mai mici, au propriul lor plan. Iar copiii un pic mai mari fac acelasi lucru, scuipa medicamentele, daca papilele lor gustative le refuza.

Studiile arata ca medicamentele aromate nu sunt mai eficiente, iar indulcirea lor nu elimina amarala tuturor medicamentelor, in special a celor puternice. Ba chiar, unii doctori sustin ca, daca adaugi zahar sau indulcitori la medicamente, copilul tau va deveni dependent de zahar (sau, cel putin, va pofti la zahar), in conditiile in care multi parinti incearca sa limiteze aportul de zahar la copiii cu papilele gustative in dezvoltare.

Bineinteles, trebuie sa consulti pediatrul inainte sa adaugi orice in remediile bebelusului.

Avem, insa, cateva sfaturi care sa te ajute sa ii dai bebelusului medicamentele mai usor:

1. Infasa-l sau tine-i manutele ca sa nu verse doza de medicament.

2. Foloseste un instrument special. Poate fi o cana cu tetina, pentru ca bebelusul sa inghita usor medicamentul.

3. Foloseste o seringa orala. Aceasta te ajuta nu doar sa masori cu precizie dozajul, ci si sa administrezi medicamentul mai usor, astfel incat cel mic sa nu il scuipe.

4. Comporta-te ca si cum medicamentul ar fi delicios. Daca ai un copil empatic, arata-i ca medicamentul este cel mai delicios preparat de la inventarea ciocolatei cu lapte. S-ar putea sa functioneze. Nu uita ca micutul este atent la fiecare gest al tau.

5. Amorteste-i limba cu gheata inainte sa administrezi medicamentul. Un cub de gheata pus pe limba ii va amorti putin papilele gustative inainte de administrarea medicamentului.

Categorie: Sanatate | Data publicarii: 2016-10-14 | Autor: Mamici Smart