In anumite situatii, epiziotomia este absolut necesara. Medicii efectueaza aceasta interventie daca fatul este in pericol si trebuie scos imediat, daca este prea mare sau daca tesutul din jurul vaginului este prea subtire. Incizia se face si in cazul in care exista riscul iminent de ruptura a tesutului, iar videcarea este anevoioasa. Specialistii sunt de parere, insa, ca anumite alegeri pe care le faci te pot salva de la aceasta procedura dureroasa.

  • Exercitiile Kegel

Exercitiile Kegel intaresc muschii din jurul platformei pelviene, care sustin uterul, vezica, intestinul subtire si rectul. Poti face oricand exercitii Kegel, numite si antrenamentul muschilor pelvieni„, potrivit mayoclinic.org. Aceste exercitii presupun contractia si relaxarea musculaturii pelviene.

  • Incearca sa-ti incalzesti perineul

Daca perineul este cald in timpul travaliului, circulatia sangvina este mai buna, muschii se relaxeaza, iar riscul unei rupturi scade simtitor. Unii doctori recomanda chiar aplicarea de comprese calde in zona perineului sau inserarea unui tub cu apa calda in timpul travaliului.

  • Foloseste lubrifiant

Aplicarea unui lubrifiant in timpul travaliului reduce frictiunea si ajuta alunecarea. Riscul unei rupturi este si el diminuat.

  • Stai pe o parte in timpul nasterii

Rareori recomandata de doctori, aceasta pozitie te poate ajuta sa reduci riscul unei rupturi. Motivul? Corpul tau nu mai pune atat de multa presiune pe perineu.

Medicul tau va decide daca ai nevoie sau nu de epiziotomie, insa in orice situatie, alegerea inteleapta este sa nu intri in panica, pentru ca rana se vindeca mai usor decat crezi.

Categorie: Sarcina | Data publicarii: 2016-10-13 | Autor: Mamici Smart