Poate ca temperaturile inca mai trec uneori de 30 de grade Celsius in timpul zilei, dar toamna incepe sa-si faca simtita prezenta prin puterea din ce in ce mai scazuta a soarelui si prin noptile din ce in ce mai lungi. Iata care sunt cel mai des intalnite cinci probleme care afecteaza copiii toamna si cum ii poti proteja.

1. Racelile si gripele

Diferentele mari de temperatura dintre zi si noapte, vremea capricioasa si ploile frecvente ii predispun pe cei mici la raceli. Mai ales daca nu nimeresti hainele potrivite, iar cel mic transpira excesiv la joaca si nu observi imediat ce s-a lasat racoarea. Tot acum debuteaza si sezonul epidemiilor de gripa, asa ca trebuie sa fii foarte atenta la simptomele celor din jur, ca sa eviti expunerea.

Alegerea inteleapta este ca la primul semn de imbolnavire sa mergi la doctor si sa urmezi cu strictete recomandarile acestuia. In plus, nu uita de vaccinul antigripal. Consulta medicul pentru a afla daca este indicat in cazul copilului tau.

2. Alergiile

Alergiile de toamna, provocate de polen si de praf, inclusiv de praful de creta, pot fi extrem de neplacute, cauzand printre altele lacrimare, , mancarime, stranut si rinoree apoasa. In cazurile mai grave pot exista crize de astm, urticarie sau chiar anafilaxie (reactie ce pune viata in pericol).

Ce este de facut? Limiteaza iesirile in aer liber daca stii ca piticul este afectat de polen (in special in miezul zilei), aeriseste camera dimineata devreme sau noaptea, foloseste filtre de polen la aparatul de aer conditionat, nu usca rufele in aer liber, fa-i micutului dus imediat ce va intoarceti din parc pentru a indeparta eventualele firicele de polen de pe piele. Deloc de neglijat sunt si alergiile alimentare, asadar, mare atentie la oua, lapte, unt si alune.

3. Intoarcerea in colectivitate

Toamna, copiii se intorc la gradinita sau la scoala, unde bolile de sezon isi gasesc cel mai bun teren de joaca. Daca piticul tine cont, insa, de cateva reguli simple de igiena, va evita imbolnavirea macar in cateva ocazii. Regula de baza este sa se spele bine pe maini cu apa si sapun. Apoi, sa nu imparta cu colegii obiecte personale cum ar fi batista sau periuta de dinti si sa nu manance cu aceeasi vesela ori din acelasi sandwich.

4. Lipsa de vitamine si minerale

Evita problemele din sezonul rece oferindu-le celor mici cat mai multe din bogatiile toamnei. Legumele si fructele care se gasesc din abundenta acum ii vor ajuta pe copii sa aiba un sistem imunitar puternic, pregatit sa faca fata iernii geroase. Mai mult decat atat, este esential sa reduci consumul de zahar, care favorizeaza infectiile.

5. Lipsa activitatii

Ploile reci, parca interminabile, sunt singurele care iti pot oferi o scuza sa tii copilul in casa. Altfel, iesi cu el cat mai mult, lasa-l sa alerge in voie, sa faca miscare, sa se joace, sa practice un sport, sa isi antreneze sistemul imunitar pentru iarna. Ai grija si sa nu-l cocolosesti cu prea multe haine, imbraca-l in straturi, astfel incat sa poti da jos sau adauga in functie de cat de rece este afara.

Categorie: Sanatate | Data publicarii: 2017-09-03 | Autor: Mamici Smart