Pasiunea este esentiala pentru o viata de cuplu sanatoasa. Nu trebuie sa renuntati la momentele de placere intima daca nu va doriti chiar acum (inca) un bebelus. Cu putina atentie, veti reusi sa evitati complicatiile. In continuare, afli cinci moduri in care poti ramane insarcinata fara sa-ti dai seama:

Folosirea metodei calendarului

Calculul perioadei fertile este relativ. Tine minte ca spermatozoizii pot trai in vagin timp de 5 pana la 7 zile. Asadar, chiar daca ai avut contact sexual neprotejat cu cateva zile inainte de ovulatie, tot exista sanse sa ramai insarcinata.

In plus, femeile cu ciclu menstrual neregulat, mai scurt de 21 de zile sau mai lung de 36 de zile, au probleme si mai mari in stabilirea perioadei fertile. Si daca faci sex in ultimele zile de menstruatie si ovulezi mai devreme poti ramane insarcinata.

Sexul in perioada alaptarii

Este adevarat ca datorita prolactinei, hormon secretat in timpul alaptarii, care inhiba secretia de estrogeni, ovulatia nu mai are loc. In aceasta perioada este imposibil sa ramai din nou insarcinata.

Aceasta metoda functioneaza doar in cazul in care mama alapteaza exclusiv, iar intervalele dintre mese nu depasesc 4 ore in timpul zilei si 6 ore in timpul noptii, ca sa nu scada secretia de prolactina.Metoda devine din ce in ce mai riscanta incepand cu a treia luna dupa nastere. De asemenea, folosirea pompei de san creste cu 5% riscul sa ramai insarcinata.

Mare atentie la prima ovulatie dupa nastere. Sangerarea are loc abia dupa cateva zile, asa ca este aproape imposibil sa-ti dai seama ca esti din nou fertila.

Ca in cazul oricarei alte metode de contraceptie, nu se poate spune nici despre aceasta ca este 100% sigura, insa Organizatia Mondiala a Sanatatii o recunoaste drept metoda de planificare familiala.

Ruperea prezervativului

Prezervativul se poate rupe accidental in momentul cand il desfaci, cedeaza daca a fost supus unor temperaturi extreme si chiar cand ramane aer in varful lui – sperma se poate scurge pe laterale sau prezervativul se poate sparge in timpul actului sexual. Si lubrifiantii pe baza de ulei, cum ar fi vaselina, pot degrada latexul si pot crea gauri microscopice in prezervativ, crescand astfel sansele unei sarcini neplanificate.

Folosirea pilulei contraceptive

Orice contraceptiv are o mica rata de esec, insa riscul de a ramane insarcinata in timpul utilizarii pastilelor anticonceptionale este extrem de redus, atata vreme cat le iei zilnic, la aceeasi ora. In cazul in care uiti sa iei o pastila, este posibil totusi sa ramai insarcinata. De aceea, se recomanda sa folosesti si alte mijloace de protectie si sa iei urmatoarea pastila.

In cazul pilulei de a doua zi, aceasta are o eficienta maxima daca este luata in primele 24 de ore de la contactul sexual. Insa si atunci este eficienta doar in proportie de 95%, iar cu cat astepti mai mult pana sa o iei, cu atat creste riscul unei sarcini.

Ejacularea in afara vaginului

Sunt femei mai putin fertile, care nu au de ce sa-si faca griji atunci cand ejacularea a avut loc in afara vaginului, iar sperma a intrat in contact cu acesta. Sunt insa si femei care pot ramane insarcinate astfel. Desigur, riscul este foarte mic. Cu toate acestea, mai bine e sa te protejezi suplimentar decat sa regreti mai tarziu.

Categorie: Getting pregnant | Data publicarii: 2017-11-28 | Autor: Mamici Smart