Draga mamico, iata cateva lucruri mai putin evidente, pe care ar fi bine sa le iei in calcul atunci cand te intorci la munca dupa concediul de ingrijirea copilului. Chiar daca mai ai timp pana atunci, organizeaza-te astfel incat intoarcerea la serviciu sa fie un succes.

1. Gaseste cu cine sau unde sa lasi copilul

Ia in considerare o bona, o cresa sau orice alta solutie ti se pare potrivita pentru copilul tau. Ai grija sa fie un mediu sigur, activ, cu personal calificat. Intreaba-ti medicul, prietenii, vecinii, colegii de munca daca nu cumva au vreo recomandare.

2. Pregateste-te sa poti continua alaptatul

Daca vrei sa continui sa alaptezi cand te intorci la serviciu dupa concediul de ingrijirea copilului, discuta cu angajatorul. Cere o camera curata, privata, ca sa te poti mulge. Retine ca pompa electrica iti permite sa golesti ambii sani in acelasi timp, asadar, ai putea sa-ti achizitionezi una. Cu doua saptamani inainte de intoarcerea la serviciu, refa programul de acasa, astfel incat sa alaptezi in afara orelor de program si sa te mulgi cel putin o data. Alegerea inteleapta: lasa pe altcineva sa-l hraneasca pe cel mic cu lapte de san, ca sa se obisnuiasca.

3. Fii mereu la curent cu orice schimbare

Dezvolta o relatie armonioasa cu persoana care va avea grija de copil. Vorbiti atunci cand ii lasi copilul sau cand il iei. Intreaba ce s-a intamplat cat ai lipsit, cum ar fi despre eventuale dereglari la stomac ale celui mic, modificari in alimentatia acestuia sau schimbarea stilului sau de joaca. Poti suna o data pe zi sau poti trimite un mesaj sa intrebi cum ii este copilului. Alegerea inteleapta: sa ai o fotografie a piticului pe birou sau ca imagine de fundal pe calculatorul de la serviciu.

4. Fa planuri de rezerva

Trebuie sa stii dinainte ce e de facut daca micutul se imbolnaveste sau daca nu poate avea nimeni grija de el intr-o zi lucratoare – de exemplu, partenerul tau sa-si ia liber, sa ai numarul unei bone de rezerva, sa chemi o ruda sau o prietena sa aiba grija de copil.

Alegerea inteleapta: accepta ajutorul partenerului, al celor dragi, al prietenilor sau colegilor. Spune daca te simti vinovata, trista sau coplesita. Daca intampini dificultati cu golirea sanilor la munca sau cu alaptatul acasa, contacteaza un consultant in lactatie.

Categorie: Pentru tine | Data publicarii: 2016-10-15 | Autor: Mamici Smart