Fiecare femeie incepe sa se uite cu mai mare atentie la meniul zilnic atunci cand afla ca este insarcinata. Sursele de informare abunda in liste de alimente permise ori interzise in sarcina, dar despre sare se vorbeste mai putin. Este, asadar, sarea in bucatele gravidei prieten sau dusman?

Desi multe femei insarcinate sunt tentate sa excluda sarea din alimentatie, acest lucru s-ar putea dovedi nociv pentru fat. Moderatia este cuvantul de ordine in alimentatia gravidei, iar acest lucru se aplica si in cazul de fata.

Studii recente arata ca absenta sarii sau limitarea drastica a aportului de sare in sarcina poate afecta grav dezvoltarea renala la bebelus. De cealalta parte, excesul de sare poate duce la probleme renale pentru mama sau la hipertensiune arteriala si, implicit, la o greutate redusa a bebelusului la nastere.

Mare parte a sarii din comert nu mai are nimic in comun cu sarea provenita din surse naturale. Contine mai mult de 97% clorura de sodiu, 2,5% absorbanti de umiditate si iodina. Aceasta combinatie poate favoriza retentia apei in organism, la care gravidele sunt oricum predispuse din cauza hormonilor de sarcina. Atentie mare si la “sarea nevazuta” din alimente, cum ar fi monoglutamatul de sodiu si alti aditivi.

Alegerea inteleapta este sa cauti sare de masa naturala, pe care sa o consumi cu moderatie, intrucat aceasta sustine organismul intr-o perioada in care volumul sangelui creste cu 1,5 litri, iar volumul lichidului amniotic nu este nici el de neglijat: 1 litru.

Cristalele de sare de Himalaya, de exemplu, ajuta la digestie si faciliteaza absorbtia nutrientilor in intestin. Aceasta sare naturala contribuie eficient la schimburile de substante la nivel celular si, in loc sa creasca tensiunea, chiar o reglează. Sarea de Himalaya mai previne aparitia calculilor biliari si renali, iar prin continutul optim de calciu si magneziu previne crampele musculare.

 

 

Categorie: Sarcina | Data publicarii: 2018-03-08 | Autor: Mamici Smart