Copiii incep sa isi dea seama ce inseamna sa fii sau sa mananci gras, din discutiile cu prietenii si colegii, din cuvintele rostite de adulti si de la televizor. Ei invata ca gras „este rau pentru tine” si incep sa refuze sa manance.

Mamele sunt primul si cel mai de seama model pentru copiii in curs de dezvoltare. Ele au dificila provocare de a modela sentimente pozitive fata de mancare, fata de propriul corp. Iti venim in ajutor cu cativa pasi pe care sa ii urmezi, pentru a evita probleme de nutritie si legate de aspectul fizic la cei mici:

1. Insufla o imagine pozitiva despre propriul aspect fizic

Oamenii si mai ales femeile au anumite valori culturale, cum ar fi importanta de a avea un trup tras prin inel, si le este greu sa aiba incredere in propriile nevoi, dorinte, vise. Este foarte important ca mamele sa fie constiente cand nu se simt bine in pielea lor si cand ofera o imagine negativa legata de propriul aspect.

Ai mare grija sa nu folosesti cuvinte ca „gras” sau „dieta” in casa. Copiii, in special fetitele, sunt foarte empatice , asa ca trebuie sa le inveti sa se simta bine indiferent cum arata.

2. Discuta despre mancarurile pe care le consumam „uneori” vs. „intotdeauna”

Cand vine vorba despre alegerile alimentare, evita sa categorisesti mancarea drept „buna” sau „rea”, „sanatoasa” sau „nesanatoasa”. Foloseste, in schimb, termenii „uneori” si „intotdeauna”; acest lucru ii poate ajuta pe copii sa inteleaga ca anumite mancaruri sunt bune in cantitati mai mici si consumate mai rar.

Legumele, fructele, cerealele integrale, proteinele si lactatele sunt alimente din categoria „intotdeauna”, necesare unei dezvoltari armonioase. Dulciurile si prajelile sunt bune „uneori”, pentru ca au un gust placut, dar nu sunt neaparat sanatoase si nici nu ajuta la crestere. Alegerea inteleapta: atunci cand copiii poftesc la alimente din categoria „uneori”, trebuie sa primeasca o portie mica si sa se opreasca atunci cand se satura.

3. Implica-i pe copii in procesul de preparare a meselor

Elibereaza-ti creativitatea si lasa-i pe copii sa ajute la prepararea meselor. Permite-le sa isi aleaga ingredientele dupa ce ii inveti alimentele de baza. Ofera-le suficiente optiuni, astfel incat sa poata alege lapte cu cacao intr-o zi si lapte simplu in alta zi, spre exemplu.

Ba chiar ii poti lua cu tine la cumparaturi, astfel incat sa se implice si in alegerea alimentelor pe care le vor in frigider. Povesteste-le cum corpurile lor au nevoie de anumiti nutrienti si de vitamine ca sa se faca mari si puternici; acest lucru ii face sa simta ca au control asupra a ceea ce mananca.

Categorie: Copil | Data publicarii: 2016-11-10 | Autor: Mamici Smart