10 motive pentru care e important să te joci cu copilul tău

Părinții sunt primii parteneri de joacă pentru copii. Asta e o super putere: să-i ajute pe copii să învețe prin joacă, e un skill care va dura dincolo de primii ani din viață.

Și cât de important e să știi și să-ți placă să înveți, la orice vârstă!

Copiii se joacă și învață despre lumea lor. De exemplu, BAAAU! – îi învață că oamenii pot să dispară, dar se și pot întoarce. Copiii învață despre gravitate când scapă lucruri din mână, despre cât de puternici și coordonați pot fi când se joacă pe covor. Și învață ce înseamnă prietenia când se joacă cu părinții sau cu alți copii, văd ce se întâmplă când împart jucăriile sau ce se întâmplă când nu le împart.

Joaca dintre părinte și copil le poate schimba viața amândurora. O legătură de lungă durată poate fi stabilită prin interacțiuni jucăușe, fundamentul pentru o relație pozitivă și sănătoasă. În plus, potențialul petru copii de a învăța abilități fundamentale prin joaca părinte-copil este imens și palpitant. Experiențele și relațiile pe care le are un copil, împreună cu sănătatea și nutriția, au un impact uriaș asupra devoltării neuronale.

Ne jucăm? Iată doar 10 motive pentru care joaca părinte-copil este atât de importantă:

  1. Joaca dezvoltă creierul

Conexiunea copilului cu ceilalți duce la conexiuni neuronale. Arhitectura creierului e parțial modelată de interacțiunile timpurii cu ceilalți, mai ales până la vârsta de trei ani. Joaca părinte copil poate oferi un fundament puternic pentru conexiunile care se formează ulterior.

Conversațiile dintre adulți și copii care au loc în timpul jocului consolidează, de asemenea, conexiunile neuronale în regiunile creierului critice pentru limbaj.

Cu alte cuvinte, jocul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea unui creier sănătos, complet funcțional. Beneficiile jocului pentru sănătatea creierului nu se opresc la copii; la adulți, jocul menține creierul activ și reduce stresul. Aceste efecte pot ajuta la evitarea demenței, care ar putea avea un impact uriaș asupra ultimilor 10 ani din viața ta.

  1. Joaca e sănătoasă!

Joaca e esențială pentru dezvoltarea unui corp sănătos. Când copiii se joacă, își dezvoltă reflexe și abilități motorii, flexibilitate și echilibrare care îi vor servi pe tot parcursul vieții. Joaca construiește forța musculară, îmbunătățește funcția inimii și a plămânilor, ajută la prevenirea obezității și diabetului.

  1. Joaca îi învață pe copii inteligența emoțională și stimulează stima de sine

Imaginează-ți că ai patru ani și construiești un castel din cuburi. Un alt copil aleargă pe lângă castelul tău și îl dărâmă. Ce faci? Cum reacționezi? Plângi?

Situații de acest gen apar frecvent în situații de joc nestructurate și sunt cruciale pentru a ajuta copiii să învețe cum să simtă și să-și controleze și să-și exprime emoțiile. Copiii mai puțin verbali își pot exprima opiniile, experiențele și frustrările prin joc. Inteligența emoțională forjată în timpul jocului îl va ajuta pe copil să navigheze în situațiile sociale și relațiile de-a lungul vieții sale.

Pe lângă crearea inteligenței emoționale, jocul îi ajută pe copii să-și dezvolte o stimă de sine sănătoasă. Acest lucru conferă unui copil încrederea și rezistența de care are nevoie pentru a-și găsi locul în lume și pentru a face față provocărilor viitoare.

  1. Joaca construiește prietenii și relații sănătoase

Capacitatea jocului de a construi inteligența emoțională merge mână în mână cu capacitatea sa de a ajuta copiii să stabilească relații de egalitate și să facă prieteni. Natura nestructurată a jocului liber construiește circuite neuronale în cortexul prefrontal al creierului, care ajută creierul (și copilul) să navigheze în interacțiuni sociale complexe.

Prietenia are un impact extraordinar asupra bunăstării noastre. Prieteniile preșcolare îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile sociale și emoționale și să promoveze sentimentul de apartenență, în timp ce prieteniile adulte oferă o rețea puternică de sprijin și contribuie la reducerea stresului.

Jocul servește ca o punte care ne conectează cu alte persoane, ajutându-ne să dezvoltăm relații sănătoase care ne vor susține pe tot parcursul vieții.

  1. Joaca creează o relație sănătoasă părinte-copil

Traiectoria de dezvoltare a copiilor este mediată de relațiile cu părinții, iar unul dintre principalele moduri în care se dezvoltă aceste relații este prin joc.

Când părinții se joacă cu copiii, ei îi trimit copilului un mesaj simplu: tu ești important pentru mine. Atenția pe care un părinte o acordă copilului său în timpul jocului îi permite copilului să știe că este apreciat, îl învață pe părinte cum să comunice mai eficient cu copilul și oferă părinților posibilitatea de a acorda îndrumări îngrijitoare și blânde. Jocul poate servi ca piatră de temelie în fundamentul unei relații sănătoase, durabile, părinte-copil.

  1. Joaca învață cooperarea

Când copiii se angajează în jocul liber, ei dobândesc cunoștințe critice despre cum să coopereze cu ceilalți. În loc să se bazeze pe reguli și regulamente pentru a-și guverna experiențele, ei trebuie să lucreze împreună cu părinții pentru a crea și atinge obiective reciproce. Această cooperare poate implica schimbul, negocierea și soluționarea conflictelor.

Abilitatea de a coopera cu ceilalți, o abilitate învățată prin joc, îi ajută pe indivizi să navigheze în interacțiunile interumane de-a lungul vieții în școală, muncă și familie.

  1. Joaca stimulează creativitatea

Mulți oameni consideră creativitatea o abilitate specială deținută doar de câțiva indivizi norocoși, cum ar fi artiști și muzicieni. Cu toate acestea, adevărul este că toți oamenii pot fi creativi, iar jocul este o metodă pe care o putem folosi pentru a ne stimula creativitatea înnăscută.

Abilitatea de a fi creativ servește ca o ieșire sănătoasă pentru copii pentru a-și exprima emoțiile și a reflecta asupra experiențelor lor.

  1. Joaca reduce stresul

Joaca are un rol crucial, dar subapreciat, ca tampon care diminuează impactul factorilor de stres zilnici asupra sănătății și ne modulează interpretările și reacțiile la evenimente stresante.

  1. Joaca îmbunătățește comunicarea, vocabularul și limbajul

Legătura dintre jocul timpuriu și abilitățile de comunicare ulterioare este evidentă și în cercetare.

Un studiu realizat de Universitatea din Georgia a observat șaizeci și cinci de grădinițe în sălile lor de clasă pe parcursul a patru săptămâni. S-a constatat că prezența jocului, în special a jocului simulat, prezice performanța în citire, limbaj și scriere.

Joaca cu imaginație este deosebit de benefică deoarece permite copiilor mici să își exerseze vocabularul atunci când vorbesc și să încerce să-i înțeleagă pe ceilalți.

  1. Joaca îi învață pe copii să exploreze

Joaca este un fel de repetiție pentru urcușuri și coborâșuri ale vieții. Toate jocurile interesante au urcușuri și coborâșuri. Un joc static devine plictisitor. Jocul ne ajută să explorăm. Jocul ne ajută să învățăm noi combinații. Jocul ne stimulează mintea.

Importanța jocului în copilăria timpurie nu poate fi subestimată, deoarece jocul este esențial pentru creșterea copilului. Așa că investește cât mai mult timp și energie în joaca cu copilul tău!

 

Sursa foto: Unsplash

Categorie: Copil | Data publicarii: 2021-07-12 | Autor: Mamici Smart