Majoritatea părinților se gândesc cu nostalgie la zilele copilăriei lor, când ajungeau acasă cu genunchii juliți sau cu hainele pline de praf de la atâta joacă. Ne-am dori ca cei mici să aibă mai mult din ce am avut noi cândva: bucuria de a se mișca în aer liber, departe de telefoane sau laptopuri.

Dincolo de nostalgie, însă, merită să ne amintim că fiecare generație este diferită. Vremurile se schimbă și de la fiecare avem ceva bun de învățat. Dacă cei mici se pricep excelent să „mânuiască” tehnologia, cei mari pot veni în sprijinul lor, deconectându-i, din când în când, de la mediul virtual și conectându-i la mediul „offline”, real. Cum putem face acest lucru? Simplu, prin jocurile pe care noi, părinții, le jucam în copilăria noastră: „De-a v-ați ascunselea”, „Rațele și vânătorii”, „Țară, țară, vrem ostaşi” și încă alte șapte jocuri pe care ți le prezentăm în articolul de mai jos.

De-a v-ați ascunselea

Chiar și bunicii nostrii ne învățau cum să jucăm acest joc. În ciuda trecerii anilor, „De-a v-ați ascunselea” nu s-a pierdut. Încă mai auzim prin parcurile pentru copii celebrele vorbe „Cine nu-i gata, îl iau cu lopata”. De-a v-ați ascunselea se poate juca atât afară, în curte, cât și în casă, mai ales în zilele ploioase, mohorâte. Jocul are nevoie de cel puțin două persoane. Una se ascunde, cealaltă închide ochii, numără până la zece (cel puțin), apoi începe să caute după ce anunță că cine nu este gata este luat cu lopata. Cu cât sunt mai mulți jucători, cu atât mai antrenant este jocul. Așa că, aduna toți membrii familiei și căutați cele mai distractive ascunzători.

Rațele și vânătorii

Fie că sunteți la o reuniune de familie, la o petrecere sau zi onomastică la care participă mai mulți copii, jocul acesta sigur va antrena atmosfera. Aveți nevoie de o minge, de două persoane care vor fi „vânătorii” și de cât mai multe „rățuște” agere. Vânătorii se vor așeza față în față, departe unul de celălalt, iar ceilalţi jucători (raţele) se vor așeza,  pe un rând, între cei doi vânători. Vânătorii vor arunca mingea de la unul la altul, încercând să țintească raţele. Dacă o raţă este atinsă cu mingea, ea iese din joc. Runda finală este atunci când, în joc, a mai rămas o singură raţă care va trebui să se ferească de minge de un număr de ori egal cu vârsta pe care o are. De exemplu, dacă are șapte ani, trebuie să se ferească de șapte ori. De regulă, ultimele două rațe rămase în joc sau primele două ieșite din joc (atinse de minge) devin vânătorii.

Ţară, ţară, vrem ostaşi

„Ţară, ţară vrem ostaşi!”, „Pe cine?”. Este suficient să auzi aceste vorbe și sigur îți vine în minte o amintire cu tine alergând și încercând să rupi „zidul” format din membrii celeilalte echipe, ținuți strâns de mâini. Fie că ai jucat acest joc cu foștii colegi de clasă sau cu prietenii de la bloc, de la țară, cu siguranță, ți-a adus amintiri plăcute. Dacă știi că merită să dăm acest joc mai departe copiilor de astăzi, noi îți reamintim regulile.  „Ţară, ţară vrem ostaşi” se joacă în două echipe, formate din cel puțin 6-8 jucători. Membrii echipelor se ţin strâns de mâini şi se poziţionează faţă în faţă, la o distanţă de cel puţin zece metri. Una dintre echipe strigă „Ţară, ţară vrem ostaşi!”, iar membrii celeilalte echipe întreabă „Pe cine?”. Prima echipă alege persoana pe care o vrea. Jucătorul ales trebuie să alerge spre echipa adversă şi să treacă printre doi adversari care se ţin de mână. Dacă le desface mâinile, îl va lua pe unul dintre ei la echipa sa. În schimb, dacă nu reușește să treacă, se alătură echipei care l-a cerut. Câştigă echipa cu cei mai mulți jucători.

Șotron

De câte ori nu ai văzut un șotron desenat pe asfalt și ai început să îl sari. Jocul poate fi distractiv pentru oricine, indiferent de vârstă. Este o idee bună de a-l redescoperii alături de cel mic, de exemplu, seara, când ieșiți în parcul de joacă. Ia cu tine câteva bucăți de cretă și desenați cele zece căsuțe de șotron. Ordinea jucatorilor se stabilește de la început. Fiecare ia câte o piatră (sau alt obiect), o aruncă în șotron și cine nimerește căsuța cu cel mai mare număr începe jocul.  Regula spune că jucătorii sunt descalificați dacă vor călca pe linia trasată cu creta, dacă se dezechilibrează și cad sau dacă arunca piatra în afara șotronului.

Baba oarba

Este un joc ideal pentru copiii de peste cinci ani, dar și adulții sunt invitați la joc, mai ales dacă vor să retrăiască vremurile copilăriei. Este nevoie de cel puțin trei jucători, pentru a fi mai interactiv. Cum se joacă? Mai întâi delimitați un spațiu din care copiii nu au voie să iasă. Unul dintre jucători este legat la ochi cu o eșarfă și devine „Baba oarba”. Ceilalți se așază în cerc, în jurul lui. Baba oarba trebuie să îi prindă pe ceilalţi și dacă ghiceşte cine este copilul prins, acesta din urmă îi preia rolul.

Mima

Îl puteți juca fie în echipe, fie câte trei persoane. Jocul este simplu, cineva se gândește la un cuvânt, cineva îl mimează și o a treia persoană trebuie să ghicească acel cuvânt. Pentru copiii mici, cel mai ușor și mai distractiv este să mimeze diverse animale sau personaje din desenele lor preferate. Stârnește imaginația celui mic prin jocul mima!

Măgărușul

Dacă la „Rațele și vânătorii”, scopul era să atingi cu mingea jucătorii din mijloc, la „Măgărușul”, regula este invers. Cei din mijloc nu trebuie să atingă mingea. Pentru acest joc, este nevoie de trei persoane, cel puțin. Două dintre ele se așază față în față, la distanță una de cealaltă și pasează mingea de la una la cealaltă. Între ele  este „măgărușul”  sau sunt „măgărușii”, în cazul în care jucați mai mult de trei persoane. Mingea trebuie pasată, astfel încât cei din mijloc să nu o atingă sau să o prindă. Dacă măgăruşul atinge mingea, cel de la care a plecat mingea, va deveni măgăruş şi schimbă locurile între ei.

„1, 2, 3, la Perete Stai!”

Unul dintre cele mai populare jocuri ale copilăriei, „1, 2, 3, la perete stai” este cu atât mai distractiv cu cât adună mai mulți participanți. Ideal să fie jucat de cel puțin patru copii, singura „recuzită” necesară fiind un perete, stâlp sau copac și, desigur, mult chef de joacă și mișcare. Inițial este aleasă persoana care „se pune”, adică va sta cu fața la perete. În spatele ei, la o distanță de 3-4 metri, vor sta ceilalți copii. Cel mai simplu este să se tragă o linie ca punct de plecare. Jucătorul care se pune începe să strige, stând cu fața la perete: „1, 2, 3, la perete… STAI!”. Când spune „stai”, se întoarce brusc. Se poate număra mai încet sau mai repede. Cât timp stă cu fața la perete, ceilalți jucători încearca să se apropie de el. Regula este să nu fie văzuți de jucătorul care strigă „stai”. Dacă cel care stă la perete s-a întors și a văzut pe cineva că s-a mișcat, îi poate da „poruncă” să facă trei pași de uriaș în spate, să revină la linia de pornire, să facă doi pași de furnică în spate sau alte porunci de genul acesta. Primul care ajunge la cel care s-a pus la perete câștigă jocul.

Telefonul fără fir

În ziua de astăzi am putea numi jocul „telefonul wireless”, nu? Doar că este un altfel de wireless, interactiv, mai ales dacă jocul este jucat de mai multe persoane. Regula jocului este simplă. Jucătorii se vor așeza în linie sau în cerc. Apoi primul jucător se gândeşte la un cuvânt pe care îi va şopti la ureche, jucătorului alăturat. Acesta, la rândul lui, îi va şopti următorului jucător cuvântul pe care l-a auzit. Ultimul jucător va trebui să spună cu voce tare cuvântul care a ajuns la el şi l-a auzit. Partea amuzantă este că în majoritatea cazurilor se pleacă de la un cuvânt şi se ajunge la unul total diferit.

Ţomapan

Deși nu este un joc cu multă mișcare, ci este unul pe hârtie, Țomapan-ul sau Țomanap-ul poate fi antrenant și competitiv. Este o idee bună de a vă ocupa timpul atunci când vremea nu vă permite să vă jucați afară sau când sunteți în mașină, avion, călătoriți. Aveți nevoie de câte o foaie de hârtie și un pix. Pe foaia de hârtie desenați câte un tabel cu șapte coloane, fiecare reprezentată de: Țări, Orașe, Munți, Ape, Plante, Animale, Nume. Se alege o literă, apoi fiecare jucător completează în tabel câte un nume de țară, oraș, munte, apă etc. care începe cu litera respectivă. Primul care termină spune „stop” moment în care toți jucătorii se vor opri din scris. Fiecare își calculează, apoi, punctajul. Pentru un răspuns corect la o categorie la care nici un alt jucător nu a reușit să răspundă se primesc 20 de puncte. Pentru un răspuns corect, diferit de al celorlalți jucători se primesc 10 puncte. Pentru un răspuns corect, identic cu al altui jucător se primesc cinci puncte și zero puncte, dacă răspunsul este greșit. La final, câștigă cel care are cele mai multe puncte.

Ție ce alte jocuri îți vin în minte când te gândești la copilăria ta?

 

Sursa foto: Shutterstock

Categorie: Copil Timp liber | Data publicarii: 2021-09-07 | Autor: Mamici Smart