Un avort este traumatizant si cu atat mai dureros atunci cand femeia incearca din rasputeri sa ramana insarcinata. O afecteaza profund si are nevoie de sprijin emotional. Sunt insa momente cand apropiatii ajung sa o raneasca, desi au cele mai bune intentii. Asadar, daca stii pe cineva intr-o asemenea situatie, sa nu ii spui urmatoarele cinci lucruri. Mai mult, daca ai trecut chiar tu prin asta, arata-le articolul celor care incearca sa te consoleze.

  • „S-a intamplat demult. Este momentul sa mergi mai departe”

Credeti-ne, stie perfect cati ani, cate zile, ore, minute au trecut de la avort. Timpul  o va ajuta, dar nu vindeca intotdeauna. Daca vrei sa ajuti, alegerea inteleapta este sa o accepti cu toate sentimentele ei, fara sa o judeci. Spune-i ca intelegi cat sufera inca, dupa atatia ani.

  • „Gandeste-te ca, pana la urma, vei avea un copil”

Chiar daca este un moment fericit in viata ei, un copil nu il va inlocui niciodata pe cel pierdut. Spune-i, in schimb, ca intelegi cat ii e de greu sa accepte pierderea.

  • „Nu mai plange si uita”

Nu incerca sa minimizezi durerea, pentru ca aceasta o ajuta sa se vindece. Plansul este un bun mod de a elibera sentimentele negative. Spune-i ca iti pare rau ca trebuie sa treaca prin asa ceva.

„Stiu ce simti”

Cel mai probabil nu stii, asa ca nu ii servi aceasta replica. Este pierderea ei, durerea ei, tragedia ei. Spune-i ca nici macar nu-ti poti imagina prin ce trece, dar ca ii esti mereu alaturi. Chiar daca ai trecut si tu prin ceva similar, fiecare isi traieste experientele in felul sau, asa ca nu incerca sa ii dai lectii si nu iti retrai drama prin ea.

  • „Nu a fost sa se fie. Poate ca e mai bine asa”

De departe, este cel mai nepotrivit lucru pe care i-l poti spune unei femei care a pierdut o sarcina. O mama isi iubeste copilul inca dinainte sa se nasca. Spune-i, mai degraba, ca este ingrozitor ca trebuie sa treaca prin asta si aminteste-i ca ii esti mereu alaturi.

Categorie: Getting pregnant | Data publicarii: 2016-10-20 | Autor: Mamici Smart