Infertilitatea poate avea cauze dintre cele mai diverse: de la probleme ereditare si pana la influenta mediului inconjurator sau a stilului de viata. Toate acestea pot sta in calea mult doritei sarcini. In continuare iti aratam care sunt cei mai importanti factori care afecteaza fertilitatea.

Statisticile arata ca 1 din 4 romani, atat barbati cat si femei, sufera de infertilitate. Pentru ca incercarea de a ramane insarcinata sa nu se transforme intr-o corvoada, cel mai indicat este sa tii seama de cativa factori care afecteaza fertilitatea si, daca simti ca poti avea probleme, sa apelezi din timp la ajutor specializat.

Starea generala de sanatate poate afecta ovulatia, conceptia sau evolutia normala a sarcinii. Mai precis, este vorba despre:

– Kilograme in plus. Daca ai cu 10-15% mai multa grasime corporala decat ar trebui, corpul tau va fi inundat de estrogen, care iti poate da peste cap ciclul menstrual.
– Kilograme in minus. Daca ai cu 10-15% mai putina grasime corporala decat ar trebui, sistemul tau reproducator nu va mai functiona deloc.
– Dezechilibre hormonale. Un ciclu menstrual neregulat (in afara intervalului 21-34 de zile) sau prea abundent iti poate afecta ovulatia.
– O boala autoimuna: lupus, diabet, afectiuni ale glandei tiroide, artrita reumatoidala.
– Anumite medicamente: antidepresivele, antibioticele, analgezicele si alte pastile pentru diverse boli cronice pot afecta temporar fertilitatea.
– Alimentatia. O dieta echilibrata, bogata in fructe si legume verzi, lactate grase, carne rosie, peste sarac in mercur (atentie la ton!) sau cereale integrale, este esentiala pentru cresterea imunitatii si a sanselor de a obtine sarcina dorita.
– Expunerea la diferiti factori de mediu: stres, temperaturi inalte, substante chimice, radiatii, emisii electromagnetice sau de microunde puternice.
– Consumul de tutun si alcool. Chiar si cateva pahare pe saptamana pot influenta negativ fertilitatea.

Obstructia trompelor uterine impiedica ovulul sa ajunga in uter, unde se dezvolta sarcina. Poate fi afectata o singura trompa sau, mai rar, pot fi afectate amandoua. Cauza principala este boala inflamatorie pelvina sau anexita. Episoadele repetate de anexita pot creste rata infertilitatii la peste 50%. Alte cauze ale blocarii acestor tuburi sunt:

– Endometrioza.
– Infectiile postpartum.
– Bolile cu transmitere sexuala.
– Apendicita sau peritonita.

Este esential sa ii spui medicului tau daca ai in familie cazuri de endometrioza, crampe menstruale severe, dureri la ovulatie, menstruatie abundenta, dureri in timpul actului sexual.

Anual, peste 1 milion de romani contracteaza o boala cu transmitere sexuala. La femei, multe dintre aceste boli sunt asimptomatice. Ramase netratate, ele pot afecta trompele, pot duce la sarcini extrauterine si alte probleme ale aparatului reproducator.

Cauzele infertilitatii la barbati

Desi cazurile de infertilitate la barbati sunt la fel de frecvente ca la femei, din pacate, depistarea problemei intarzie la ei, pentru ca in Romania infertilitatea este adesea asociata cu impotenta. Mai jos gasesti o scurta lista de factori care contribuie la infertilitatea masculina:

– Fumatul. Capacitatea spermei de a se misca (motilitatea spermatozoizilor) este afectata la fumatori.
– Consumul de alcool. Mai mult de 1-2 pahare de alcool pe zi afecteaza cantitatea si calitatea spermei, scad nivelul testosteronului si contribuie la disfunctiile erectile.
– Consumul de droguri. Cocaina si consumul frecvent de marijuana reduc cu aproximativ 50% productia de sperma si ii afecteaza calitatea.
– Expunerea la substante toxice si alti factori de mediu. Sperma are de suferit in urma expunerii cronice la plumb, cadmiu, mercur, hidrocarburi, pesticide, radioactivitate si raze X .
– Expunerea organelor genitale la caldura, sauna sau bai impiedica temporar productia de sperma.
– Diverse afectiuni: prostatita, infectiile aparatului genital, operatiile de hernie, criptorhidia (testiculele necoborate in scrot) sau varicele pe scrot pot duce, de asemenea, la scaderea fertilitatii la barbati.

Categorie: Getting pregnant | Data publicarii: 2017-10-19 | Autor: Mamici Smart