Fie ca este vorba despre o mancare noua, primii pasi sau marturisirea unei boacane, toti copiii au nevoie de curaj ca sa se acomodeze la schimbarile care se petrec pe masura ce cresc. Vestea buna e ca piticii sunt tare dornici sa exploreze lumea. De aceea este foarte important sa le incurajezi simtul de aventura si increderea de sine. Aceste strategii te vor ajuta sa-ti inveti copilul sa fie independent.

Ofera-i optiuni. Un aspect important al independentei este capacitatea de a lua propriile decizii, asadar, lasa-l pe cel mic sa aleaga tot felul de lucruri. Cheia e sa nu se confrunte cu probleme care au o singura solutie. La inceput, limiteaza optiunile: „Vrei piure cu piept de pui sau macaroane cu branza la pranz?” Copilul ia decizia, dar tu esti cea care controleaza totul.

Fii zona de confort. Sunt copii avizi sa incerce lucruri noi si copii retinuti, din cauza ca sunt timizi sau nu vor sa incerce nimic daca nu sunt 100% siguri ca un lucru le iese bine. Scade nivelul asteptarilor ca sa iti incurajezi copilul timid sau nesigur. Alegerea inteleapta: daca nu insisti, ii oferi spatiul necesar pentru a se obisnui cu ideea ca va face ceva nou. Iar la momentul potrivit, va avea increderea sa faca tot ce-si propune.

Dezvolta-i constiinta. Copiii invata diferenta dintre bine si rau si inteleg cum altii pot fi raniti. Insa e nevoie de curaj sa iti sustii punctul de vedere, atunci cand toti ceilalti fac lucrurile gresit. Alegerea inteleapta: lauda-l pe pitic atunci cand ii ia apararea altui copil care este tachinat sau cand da inapoi o jucarie ce nu-i apartine.

Lauda-i eforturile. Chiar daca rezultatul nu este stralucit, spune-i copilului tau ca ii apreciezi eforturile si incurajeaza-l sa exerseze in continuare. Copilaria este un moment-cheie, cand parintii trebuie sa laude si cele mai mici succese ale celor mici, pentru ca ei sa aiba icredere de sine.

Nu ignora starea copilului. Daca piticul se simte bolnav, obosit, stresat sau pur si simplu se acomodeaza la o schimbare, nu este cazul sa ii dai noi responsabilitati. Si sa nu fii dezamagita daca pare ca stagneaza, e perfect normal. Ajuta-l cu ceea ce are de facut si isi va reveni mai rapid decat daca il bati la cap sau il critici.

Categorie: Copil | Data publicarii: 2017-01-24 | Autor: Mamici Smart