Daca micutul tau de 1 pana la 2 ani este mai nervos decat de obicei, incearca sa afli cauzele acestui tip de comportament si sa gasesti solutii pentru el.

Aceasta este varsta la care copiii se dezvolta uluitor de mult din punct de vedere fizic, emotional si cognitiv. Toate schimbarile ce au loc in corpurile lor micute si in creierul lor ii fac mai sensibili la mediul inconjurator si sunt mai predispusi sa devina stresati. Factorii de stres pot fi unii comuni, cum ar fi anxietatea de separare, o etapa fireasca in dezvoltarea bebelusului, insa pot exista si factori neintentionati, ca expunerea la stirile serii.

Semnele stresului variaza de la copil la copil. „Fiecare copil este unic si se va manifesta diferit atunci cand este stresat„, spune Elizabeth Pantley, autoarea cartii „The No-Cry Separation Anxiety Solution”, „astfel ca parintii trebuie sa caute gesturi neobisnuite, actiuni care nu-i stau in fire micutului„.

Dr. Rene Hackney, psiholog specializat in dezvoltarea copilului si fondator al „Parenting Playgroups and Parenting by Dr. Rene”, este de aceeasi parere. De la 1 la 2 ani, copilul trece prin diferite stadii de dezvoltare a limbajului, asa ca nu il poti intreba pe el ce simte, insa daca il asculti si ii observi gesturile iti poti da seama ce il streseaza.

Schimbarile in comportamentul obisnuit al copilului ofera indicii clare„, sustine Pantley. Urmatoarele semne ar putea sugera ca micutul tau este stresat:

– Schimbari in programul de somn si de masa;
– Schimbari ale starii de spirit (se simte trist, retras, suparat);
– Plange mai mult si face crize de nervi;
– Are cosmaruri si se teme cand merge la culcare;
– Are dureri de cap sau de stomac;
– Dezvolta ticuri, tuseste sau repeta anumite miscari;
– Recurge la anumite obiceiuri, cum ar fi suptul degetelor;
– Schimbari ale scaunului.

Cu toate acestea, „simptomele de mai sus nu sugereaza intotdeauna ca micutul este stresat, ci ar putea fi semne de obraznicie sau pur si simplu etape de crestere. Daca, insa, comportamentul se inrautateste, acesta este un semnal de alarma pentru parinti„. Daca ti se pare ca atitudinea copilului este extrema, apeleaza la sprijin profesionist.

Cauze ale stresului la copilul mic

Anxietatea provocata de separare. Cand copiii incep sa constientizeze ca adultii care au grija de ei sunt principalul scut impotriva amenintarilor exterioare, nu mai vor sa se desprinda de ei, spune Pantley. Fie ca incep sa mearga, fie ca incep gradinita si separarea este mai indelungata, copiii pot resimti anxietate.

Anxietatea provocata de separare este adesea un raspuns sanatos la despartire, insa poate fi si raspunsul la un factor de stres cum ar fi inceperea gradinitei„, explica dr. Hackney. „Atunci cand este vorba despre un factor de stres, nivelul de toleranta a copiilor fata de alte frustrari scade„. Acest lucru ii poate face pe cei mici sa stea lipiti de parinti, sa le fie greu sa-si ia la revedere sau sa fie iritati atunci cand sunt despartiti de parintii lor.

O noua dinamica sau o schimbare majora in familie. Schimbarile majore, cum ar fi decesul, divortul, pierderea locului de munca de catre unul dintre parinti sau o casa noua ii pot stresa pe copii. „Combinatia de emotii puternice, program modificat, rutina noua, toate acestea il pot face si pe cel mai relaxat dintre copii sa simta o oarecare tensiune„, afirma Pantley.

Chiar si schimbarile in bine, cum ar fi nasterea unui frate sau a unei surori, pot reprezenta un factor de stres, pentru ca micutul va trebui sa se obisnuiasca cu noul mod de viata din familie. „Schimbarea este sinonima cu stresul„, arata dr. Hackney. Daca impactul asupra vietii normale de pana atunci este semnificativ, acest lucru poate declansa stresul.

Antrenamentul la olita. Atunci cand antrenamentul la olita decurge conform planului, este pur si simplu o etapa de tranzitie„, spune dr. Hackney. „Insa devine factor de stres atunci cand parintii pun presiune pe copilul care inca nu este pregatit, care tipa ca nu vrea sa mearga la olita, iar parintii se supara pe el pentru asta„.

Daca antrenamentul la olita se transforma mai mult intr-o munca de disciplinare, reevalueaza cat de pregatit este micutul sa faca acest pas. Este posibil sa-ti transmita ca nu este inca momentul sa invete sa mearga la olita, chiar daca tu speri ca este. Cu cat este mai mare lupta, cu atat si stresul este mai mare. In loc sa iti faci griji, consulta pediatrul, cauta un expert online sau citeste carti pe aceasta tema.

Programul prea incarcat. Copiilor le place sa experimenteze lucruri, dar si sa le savureze pe indelete, astfel ca alergatul de colo-colo ii poate stresa. Daca agenda aglomerata a celor mari nu tine seama de ritmul copilului, din nou, micutul poate fi stresat.

Evenimente majore. Dezastrele naturale, atacurile teroriste si alte evenimente de calibru prezentate la stiri pot reprezenta un factor de stres pentru copii. Chiar si expunerea accidentala la un film nepotrivit sau la reclame ii poate influenta pe cei mici.

Este ceva obisnuit ca micutii sa preia factorii de stres din jurul lor„, spune Pantley. Atentie, asadar, la imaginile violente sau inspaimantatoare la care poate fi expus copilul fara ca adultii sa realizeze.

Categorie: Copil | Data publicarii: 2017-06-11 | Autor: Mamici Smart