Orice mamica este putin stresata cand vine gerul si nu vrea sa renunte la plimbarile zilnice cu bebelusul. Pe timp de iarna, ingrijirea celor mici necesita atentie sporita, insa asta nu inseamna ca trebuie sa fie motiv de panica. Nu exista vreme rea, ci doar imbracaminte nepotrivita, spun nordicii. Asadar, cum imbraci copilul cand e frig de crapa pietrele? Raspunsul la aceasta intrebare incercam sa-l gasim in cele ce urmeaza.

Copilul este mai vulnerabil la temperaturile extreme si corpul lui se raceste foarte repede, cum la fel de repede se poate supraincalzi daca nu e imbracat adecvat. In sezonul rece, este important sa-i pregatesti micutului iesirile in aer liber, dar sa ai grija si cum il imbraci in casa pentru a evita racelile.

La ce sa fii atenta cand iesi in aer liber

Imbracamintea trebuie sa fie calduroasa, usoara, lejera si in mai multe straturi: lenjerie cu maneca lunga, de preferat din poliester sau microfibre (intrucat bumbacul se imbiba cu transpiratie si tine rece), un costumas din flanel sau lana, pulover si pantalonasi. Cea mai mare parte a caldurii corpului se pierde prin cap, asa ca ai grija ca piticul sa aiba o caciula calduroasa. De asemenea, trebuie sa fii atenta la extremitati. Manusile impermeabile, sosetele lungi si groase si incaltarile bine captusite nu vor lipsi nici ele din garderoba. In cazul bebelusilor, salopeta intreaga rezolva foarte usor problema daca are botosei inclusi, gluga si acopera manutele. Poate fi dintr-un material impermeabil, iar in cazul in care nu este se foloseste doar cand afara e frig si uscat.

Atentie! Mare grija cand copilul tine pumnul in gura sau linge materialul din apropierea guritei, pentru ca il va umezi si ii va tine rece. In plus, fularul nu trebuie pus niciodata peste gura si nas, o data pentru ca se poate umezi si va tine rece, apoi pentru ca se transforma intr-un burete pentru microbi care vor ajunge mai usor in caile respiratorii.

Pe de alta parte, daca trebuie sa mergi la supermarket sau undeva unde e nevoie sa dezbraci copilul mai usor, poti folosi o gecuta si pantaloni de fas, cu dublura. Neaparat, cand ajungi inauntru trebuie sa ii dai jos micutului caciula si hainele de deasupra, pentru ca altfel se va supraincalzi si va transpira, iar la iesire ii va fi frig.

Pielea copilului trebuie si ea protejata cu ajutorul cremelor de fata si a balsamului de buze, atunci cand acesta iese in frig.

La ce sa fii atenta in camera copilului

Temperatura si umiditatea sunt cele doua aspecte la care trebuie sa fii foarte atenta pe timp de iarna. Un termometru si un higrometru pentru masurare iti vor fi foarte utile.

Temperatura optima este de 22-24 de grade Celsius pentru nou-nascuti, iar dupa aceea de 18-21 de grade. Mare grija ca temperatura din camera copilului sa nu fie cu mult mai mare decat cea din restul casei, pentru ca micutul va suferi la schimbarile bruste.

In timpul somnului, intrucat copiii se dezvelesc usor, pe langa body-ul din bumbac si pantalonasi, poti folosi o vestuta din lana sau flanel. Daca in camera este mai rece, este recomandat si un sac de dormit, in cazul bebelusilor. De evitat sa pui patutul copilasului langa sursa de caldura (calorifer, soba), iar pentru a preintampina uscarea aerului poti folosi un umidificator, un recipient cu apa sau chiar un prosop umed langa patut.

Umiditatea trebuie sa fie intre 50 si 65%, astfel incat pielea si mucoasele sa nu se usuce, dar sa nu risti formarea de mucegaiuri. Nu uita nici sa aerisesti camera de cateva ori pe zi, in reprize de 10-15 minute.

Baita pe timp de iarna

Bineinteles, o atentie sporita trebuie sa acorzi si baii. Daca nu poti sa faci suficient de cald in baie, du cadita bebelusului in camera in care acesta doarme, ca sa nu-i fie frig. Se recomanda 2-3 bai complete pe saptamana, din cauza ca iarna pielea se usuca mult mai repede. Insa in fiecare zi copilasul trebuie spalat in zona scutecului si pe manute. Hidratarea cu creme si uleiuri speciale nu va lipsi din rutina zilnica.

Bazeaza-te pe instinct atunci cand vine vorba de hainele potrivite pentru cel mic. Mai mult, observa semnele care arata cand ii e prea cald sau prea frig. Daca are extremitatile extrem de reci, s-ar putea sa-i fie frig. Dimpotriva, daca sunt fierbinti, s-ar putea sa-i fie prea cald. Oricare ar fi cazul, copilul va fi nelinistit si va dormi prost.

In Suedia, de exemplu, multe mamici isi lasa copiii sa doarma afara, in ger. La o cresa din aceasta tara, la somnul de pranz, toti micutii sunt pusi in carucioare si acoperiti si cu o patura, atunci cand temperaturile scad sub -15 grade Celsius. Potrivit studiilor, temperatura ideala pentru somn este de -5 grade, iar copiii dorm in acest caz cu 30 pana la 60 de minute mai mult decat in interior.

Plimbarile pe ger il vor ajuta pe micut sa aiba pofta de mancare, sa doarma mai bine si sa-si dezvolte sistemul imunitar. Contrar convingerilor populare, copiii racesc atunci cand iau microbi sau virusi din spatii inchise si nu cand ies in aer liber imbracati corespunzator.

Alegerea inteleapta: oricat ar fi de frig, nu renunta la iesirile in aer liber, insa limiteaza-le la 10-30 de minute cand vremea este extrema. De asemenea, alege momentele cand nu sunt precipitatii, daca piticul nu mai este la varsta la care sa stea in carut, acoperit cu pelerina.

Categorie: Copil | Data publicarii: 2017-01-09 | Autor: Mamici Smart