Știm deja. Copiii nu au voie să se joace cu obiectele ascuțite, cuțite, furculițe… cu butoanele de la aragaz nici atât. Atunci cum am putea spune că e bine să gătim împreună cu cei mici?

În primul rând, condiția este să oferim prichindeilor o experiență sigură în bucătărie. Asta presupune să folosim vase care nu se sparg, ustensile din materiale potrivite copiilor mici, zona de gătit trebuie organizată cât mai departe de cuptor sau aragaz și desigur obiectele ascuțite precum cuțitele sau răzătoarele rămân doar în „custodia” părinților.

Putem să îi creăm juniorului un spațiu de joacă sigur, chiar și în bucătărie, locul care ar putea părea un tărâm plin de capcane. Atât timp cât facem asta, vom descoperi că gătitul împreună cu juniorul tău aduce nenumărate beneficii. O parte dintre ele le detaliem chiar acum.

Gătitul cultivă răbdarea și perseverența

Poate că acesta este unul dintre cele mai importante detalii pe care un copil le poate observa în bucătărie: lucrurile bune și delicioase necesită timp, implicare și răbdare. Cozonacul acela abia așteptat de sărbători nu ar putea fi gata dacă nu am lăsa aluatul la dospit. Implică-l pe cel mic în fiecare etapă în care te poate ajuta și dă-i voie să își cultive atenția, perseverența, răbdarea, alături de tine. De exemplu, puteți stabili împreună lista de ingrediente, puteți organiza spațiul pentru gătit, te poate ajuta să speli vasele și ustensilele de lucru. Desigur, amintește-i juniorului că preparatul final nu ar fi ieșit atât de gustos fără implicarea lui.

Gătitul antrenează abilitățile motrice și de coordonare

Pentru copiii mici de vârstă preșcolară sau grădiniță, dezvoltarea abilităților motorii fine și coordonarea mână-ochi sunt extrem de importante mai ales în a dezvolta abilitățile de auto-îngrijire, învățarea scrisului, antrenarea ochilor pentru învățarea cititului, plus multe altele. Aceste abilități pot fi antrenate chiar și în bucătărie. Iată câteva idei:

  • dă-i voie celui mic să amestece cremele prăjiturilor pe care le prepari, să bată ouăle pentru omletă;
  • învață-l să separe albușul de gălbenuș;
  • ajută-l (dacă este micuț – 2-3 ani) să curețe ouă fierte de coajă;
  • strecurați sau dați prin sită diferite ingrediente;
  • pune-l să frământe aluatul;
  • oferă-i câteva bucăți de aluat și dă-i voie să se joace cu el, pe masă;
  • pune-l să orneze preparatele;
  • ajută-l să separe boabele de fasole, linte, năut etc. bune de cele uscate sau stricate.

Există multe idei, tu ce activități ai descoperit pentru cel mic?

Prin gătit, copilul învață ceva nou

Gândește-te la un copil de 2-3 ani si la cât de multe lucruri poate învăța și practica în bucătărie. Poate avea o experiență tactilă super distractivă și un prilej de discuții atunci când spală fructele și legumele, când rupe salata verde în bucățele, când curăță un ou fiert de coajă, când frământă un aluat de pizza, apoi poate observa cum preparatul se coace în cuptor, își schimbă culoarea, mirosul. Prin gătit, copilul învață  cum dintr-un albuș de ou cu zahăr poți face bezele pufoase, plus câte și mai câte.

De asemenea, în funcție de vârsta pe care o are copilul tău, îl poți ajuta să-și dezvolte vocabularul învățându-l numele ingredientelor și a ustensilelor pe care le folosești la gătit.

Gătitul aduce familia împreună. Gătitul îl poate face pe cel mic mai dispus să încerce alimente noi

La fel ca cititul, și gătitul este o formă de a petrece timp împreună cu juniorul tău. „Jucându-te” de-a gătitul cu cel mic, vei avea oportunitatea de a discuta cu el mult mai relaxat despre întâmplările lui de la școală, poți afla ce îi place să facă sau îi poți aduce informații despre beneficiile fructelor, legumelor, vitaminelor, deschizându-i astfel apetitul pentru alimentele sănătoase.

Gătitul îl poate ține juniorul departe de telefon și televizor

Una dintre provocările părinților este să îi convingă pe juniori să nu stea toată ziua cu nasul în telefon. Cum, în cazul multor copii,  impunerea regulilor nu funcționează, indicat este să le dăm celor mici spațiu să găsească activități sau jocuri mai distractive decât cele de pe telefon. Gătitul poate stârni curiozitatea celui mic și îi poate capta atenția, mai ales când este implicat în activități care îi plac.

 Ce gătim împreună cu cel mic?

Acum că știm beneficiile, este timpul să le punem și în aplicare, nu? Dacă nu ai idee de unde să începi, echipa Delaco Junior te poate susține cu idei de rețete simple pe care le poți găti ușor alături de micuțul tău. Urmărește cele două pagini:

💛 Pagina de Facebook Delaco Junior

💙 Pagina Instagram Delaco Junior. 

Și lasă-te inspirată de o mulțime de rețetele jucăușe Delaco Junior, ideale pentru mămici și juniori voinici. Pe cele două pagini vei găsi numeroase idei de preparate ușor de gătit oricând: Waffle sărate 😋, cheese sticks pentru copii, brioșe din aluat de pâine, tartă cu sparanghel și cașcaval. Sună delicios, nu?

De asemenea, produsele Delaco Junior sunt special gândite pentru cei mici, iar asta se poate observa atât din lista ingredientelor, cât și din forma jucăușă și povestea fiecărui produs.  De exemplu, Ursuleții poznași din brânză gouda de la Delaco Junior te ajută să aduci mai multă joacă în farfuria juniorului. Produsul are o formă haioasă, cu care poți pregăti sandvișuri amuzante, dar și sănătoase.

👉 Descoperă toată gama de produse Delaco Junior

 

Sursa foto: Shutterstock

Categorie: Uncategorized | Data publicarii: 2022-02-07 | Autor: Mamici Smart