Copiii de astăzi sunt greu de păcălit cu replica „mănâncă tot din farfurie ca să crești mare”. Cum nici șantajul „dacă mănânci primești ceva bun” nu este sănătos, de multe ori, părinții rămân în pană de idei. Lipsa poftei de mâncare la copii este o provocare des întâlnită. Dar ca orice provocare, ea are și soluții. Iată câteva care ar putea ajuta:

  • Observă și înțelege nevoile celui mic 

Fiecare copil este unic. Are propriul său profil fizic și ritm de creștere. Nevoile lui alimentare diferă de la o perioadă la alta. Motiv pentru care nu toți copiii trebuie să mănânce mult ca să fie sănătoși și energici.

Odată depășită etapa de diversificare, când copilul începe să guste mâncarea pentru adulţi, părinții merită să înțeleagă faptul că cel mic consumă cât are el nevoie, nu cât impunem noi. Este esențial să se facă distincția între capricii alimentare și lipsa serioasă a poftei de mâncare. Dincolo de cantitate, este important ca cel mic să primească alimente potrivite în funcție de vârstă și toleranță personală.

Aprecierile legate de aportul nutritiv al copiilor mofturoși la mâncare se fac prin observare, prin „feedback alimentar”. Vezi ce alimente consumă cu plăcere și pe care le respinge. La final de zi sau de săptămână notează, pe grupe, ce a mâncat exact copilul:

  • câtă carne și derivate;
  • câte lactate și brânzeturi;
  • câte legume și fructe;
  • câte făinoase și zaharuri;
  • cantitatea totală de alimente/zi (lichide și solide).

Acest jurnal al dietei te ajută să înțelegi nevoile alimentare ale copilului. Vezi ce grupe alimentare trebuie completate. Pe baza lui poți discuta cu medicul pediatru și îi poți cere recomandări. În unele cazuri, aceste jurnale îi ajută pe părinți să conștientizeze că cel mic mănâncă suficient pentru vârsta lui.

  • Îmbunătățește obiceiurile alimentare 

Atunci când nu este vorba de o afecțiune corelată, lipsa poftei de mâncare poate fi corectată prin câteva obiceiuri zilnice.

Inspiră-l pe cel mic să mănânce sănătos.

Fiți voi, părinții, model pentru copil și consumați alimente cât mai variate. Respectați cele trei mese pe zi, plus gustările intermediare, bazați-vă pe un echilibru alimentar, și cel mic vă va urma.

Sparge monotonia din farfurie 

Regimul alimentar monoton este o cauză a lipsei poftei de mâncare atât pentru copii, cât și pentru adulți. Uneori, este greu să nu cădem în ghearele lui, dar cu puțin efort reușim să ne reinventăm farfuriile. Poți începe cu micul dejun al celui mic. Cu siguranță, cel mic se așteaptă la aceleași cereale cu lapte sau fresh-uri de portocale.

Sparge monotonia, surprinde-l pe cel mic cu o farfurie zâmbitoare. Ursuleții poznași de la Delaco Junior te ajută. Brânzica gouda are o formă jucăușă, gata să îi convingă pe cei mofturoși să mănânce. Cu feliile de brânză poți pregăti sandvișuri amuzante, dar și sănătoase. Ursuleții poznași sunt o sursă bogată în proteine.

💛 Lasă-te inspirat de produsele Delaco Junior 💛

Fiecare produs are câte o poveste creată special pentru cei mici. Fantomele din brânză, igluul din lapte vin în ajutorul părinților. De asemenea, poți urmări:

Aici vei găsi o mulțime de rețete jucăușe, gata să te inspire.

Porții mai mici în farfurie

Când văd o farfurie plină ochi, cei mici se pot simți intimidați. Este suficient să vadă cât de mult au de mâncat, ca să spună „gata, m-am săturat”. Încearcă varianta cu porții mici și lasă-l pe el să ceară dacă mai vrea.

  • Când trebuie să ne îngrijoreze lipsa poftei de mâncare la copii?

În cazul copiilor cu greutăți și înălțimi normale pentru vârsta lor, părinții nu trebui să intre în panică dacă cel mic nu are un apetit bun două-trei zile. Poate că are alte preocupări care îl interesează mai mult decât mâncatul. Copiii, mai ales cei cu o structura fizică mai mică, ar putea avea cerințe alimentare mai reduse și, prin urmare, un apetit mai scăzut. În schimb, atunci când cel mic suferă de o pierdere bruscă a apetitului alimentar, însoțită de pierdere vizibilă în greutate, este recomandat să ceri sfatul medicului pediatru și să faci mai multe investigații.

Asigură-te că nu este vorba de o afecțiune care modifică aparatul, precum:

Anemia

Anemia este o cauză posibilă a scăderii apetitului unui copil. Cei cu anemie par slăbiți, obosiți și iritabili. Lipsa fierului în dietă îl face pe copil să fie agitat și să refuze mesele.

Paraziți intestinali

Paraziții intestinali pot provoca pierderea apetitului alimentar la copii. Adesea acest simptom este însoțit și de dureri abdominale, grețuri, erupții cutanate, oboseală, somnolență, vărsături.  Vizita la medic este absolut necesară în cazul în care se suspectează prezența unor paraziți intestinali.

Sensibilitatea alimentară

În anumite situații, copiii pot dezvolta sensibilitate la anumiți compuși organici prezenți în alimente, cum ar fi glutenul, lactoza. Această situație este neplăcută, deoarece copiii vor experimenta un nivel ridicat de disconfort sau chiar durere atunci când mănâncă alimentele în cauză.

Constipația

Constipația apare când sistemul digestiv al copilului nu funcționează corect dintr-un motiv sau altul. De regulă, este asociată cu lipsa poftei de mâncare.  În zilele cât este constipat, este recomandat ca cel mic să consume multe lichide și să facă mișcare.

Perioadele de îmbolnăvire 

Este normal ca atunci când cel mic răcește, are dureri în gât, disconfort abdominal, diaree, cefalee, febră sau alte simptome neplăcute, să apară și lipsa poftei de mâncare. Din fericire, majoritatea copiilor își recapătă apetitul atunci când se însănătoșesc. Așa că, este recomandat să ai răbdare și să acorzi atenție vindecării, recuperării, odihnei.

Cauze emoționale 

La fel ca noi, adulții, și cei mici pot fi afectați de stres. Adu-ți aminte când erai copil și începeai școala sau trebuia să te pregătești de un examen. În perioadele acelea, pofta de mâncare era cu siguranță influențată. Fie prin scăderea apetitului, fie prin creșterea lui. La bebeluşi stresul apare când nu dorm suficient, nu sunt hrăniți corespunzător, nu se simt în siguranță, nu le sunt îndeplinite nevoile de bază. Pe măsură ce cresc, și sursele de stres variază. De la faptul că sunt lăsați în grija unei bone, până la stresul orelor de grădiniţă sau şcoală, lipsa prietenilor, lipsa mișcării sau alte cauze.

Medicii ne informează că dacă cel mic este normal dezvoltat, analizele sunt în regulă, are performanţe fizice şi intelectuale, nu avem de ce să ne temem. Trebuie să îi oferim clar mesele aşa cum e normal: trei mese pe zi, gustări intermediare bazate pe un echilibru alimentar.

 

Sursa foto: Shutterstock & https://delaco.ro

 

Categorie: Bebelus Copil Sanatate | Data publicarii: 2021-11-03 | Autor: Mamici Smart