Așa cum știm, prietenia este o parte esențială a vieții. Cu toate acestea, nu toți copiii au talentul de a-și face prieteni ușor. Cei mici sunt diferiți. Unii sunt mai sociabili, alții mai timizi. Oricum ar fi, talentul de a te apropia de oameni este o abilitate care se poate învăța și antrena. Cum 30 iulie este declarată Ziua Internațională a Prieteniei, venim cu câteva sfaturi pentru părinți. Șase recomandări prin care îl poți ajuta pe copilul tău să își facă prieteni, chiar și dacă este o fire timidă sau retrasă.

Definește-i prietenia 

Acesta poate fi un exercițiu bun, chiar și pentru noi, adulții. Pentru un părinte poate fi provocator să fie pus în fața unei întrebări atât de simple. Ce înseamnă pentru tine un prieten adevărat? Oricând ai putea lansa copilului tău o discuție în care să îi definești, cât mai clar, valoarea prieteniei. De exemplu, atunci când îi citești o carte, seara înainte de culcare, când vă uitați la un desen animat pe această temă, când vă plimbați în parc și vedeți doi copii care se joacă. Propune-ți să îi explici celui mic ce înseamnă, cu adevărat, un prieten. Pe ce valori se poate construi o prietenie. Povestește-i că într-o prietenie ambii copii se comportă frumos unul cu celălalt și își vorbesc frumos. Nu se jignesc, le place să petreacă timp împreună, se ajută, țin minte lucrurile importante despre celălalt și sunt sinceri unul cu altul. De asemenea, îi poți explica ce nu este prietenia sau faptul că o relație se construiește în timp, prin implicarea ambelor persoane.

Nu îl forţa 

Fiecare copil este diferit. Unii copii comunică fără rușine și sunt mai dezinvolți. Alții își fac prieteni mai greu sau poate preferă să își petreacă timpul citind sau desenând singuri. Deși prietenia este o parte importantă a vieții, nu toți copiii au talentul de a-și face imediat prieteni, și asta este în regulă. Poți începe prin a descoperi cum se simte copilul tău în legătură cu socializarea. Este posibil ca restricțiile pandemiei, mediul online, să îi fi izolat pe cei mici, și atunci le poate fi mai dificil să intre în vorbă cu alți copii.

În încercarea de a-şi integra copilul cât mai bine într-un grup, foarte mulţi părinţi îi împing pe cei mici să fie tot timpul prietenoși sau pe placul tuturor copiilor. Cum nici noi, adulții, nu putem fi pe placul tuturor, și nici nu este sănătos să fim, la fel și cei mici ar trebui să aibă libertatea de a fi autentici. Și noi, adulții, avem zile în care simțim să fim mai sociabili, deschiși, prietenoși, și alte zile în care dorim să fim mai discreți. De aceea, este important ca părinții să nu pună prea multă presiune asupra copiilor. În fond, copiii au nevoie doar de unul sau doi prieteni buni alături de care să creeze jocuri, să împărtășească idei, să empatizeze. Nu este obligatoriu să ajungă cel mai popular copil din clasa lui. Sau din parc. Ai răbdare cu cel mic, și susține-l cu blândețe.

Fii tu un bun exemplu pentru el

Copiii învață mult prin puterea exemplului. Ei analizează tot ceea ce fac și spun părinții sau cei apropiați, apoi imită. Una dintre cele mai simple metode de a-l ajuta pe cel mic să își facă prieteni este ca tu, însuți, să fii o persoană sociabilă, poate chiar să îl implici în întâlnirile, discuțiile și timpul petrecut cu prietenii tăi cei mai buni. Este important să îi oferi un model sănătos de prietenie. Povestește-i întâmplări din viața ta, care a fost primul tău prieten adevărat, cum l-ai cunoscut, ce jocuri vă jucați sau alte astfel de amintiri.

Creează-i oportunități pentru a crește prietenia

Dacă stă numai în casă, copilul va reuși să își facă, cel mult, niște prieteni imaginari. Ca părinte, este important să îi oferi suficiente șanse să socializeze. În funcție de timpul vostru liber și de posibilități, puteți găsi numeroase medii sigure în care copilul tău are posibilitatea să întâlnească și alți copii. Cele mai accesibile sunt parcurile și locurile de joacă, spațiile dedicate celor mici.  De asemenea, activitățile școlare sau extrașcolare, activitățile sportive de echipă (fotbal, baseball, baschet și volei), dar și cele individuale precum tenis, înot, îi pot aduce celui mic noi prietenii. Oportunitățile de voluntariat, cursurile de dans pentru tineri, cluburile de carte sau cele dedicate anumitor pasiuni, atelierele pentru copii, toate acestea pot încuraja socializarea și prietenia. În cazul în care copilul tău este mai mare, îi poți simplifica „munca”, lăsându-l să invite acasă 1-2 prieteni la o pizza și un film. Scopul este să-l ajuți să se simtă confortabil socializând.

Implică prietenia în joc

Dacă observi că cel mic continuă să se „lupte” cu prietenii, dă-ți timp să observi modul în care relaționează. Ce se întâmplă atunci când copilul interacționează cu alți copii? Poate că devine un mic „șef”, își impune prea mult ideile, devine agresiv, distanțat, sensibil sau, pur și simplu, prea timid pentru a-și construi prietenii. Dacă are un comportament care nu îl ajută să își facă prieteni, oferă-i și alte modele de a se conecta cu tovarășii de joc. O modalitate de a realiza acest lucru este să începi să te joci cu cel mic, prefăcându-te că îi ești unul dintre prietenii lui. Folosește-te de dialog, joc, și imaginație și explică-i copilului ce ar putea îmbunătăți.

Lucrați la empatie și ascultare

Empatia și ascultarea transmit mesajul că îți pasă de celălalt. Iar asta este o calitate specifică inclusiv prieteniilor. Explică-i celui mic cât de important este să fie atent la ceea ce comunică oamenii, vorbește-i despre empatie mai ales atunci când cineva trece prin momente mai dificile. Dă-i idei de modalități în care îi poate ajuta pe cei apropiați, atunci când au nevoie.

Așadar, abilitățile sociale și talentul de a-ți face ușor prieteni se antrenează cu răbdare. Implicarea ta ca părinte sigur va aduce rezultate bune.

 

Sursa foto: https://pixabay.com/

Categorie: Copil | Data publicarii: 2021-07-29 | Autor: Mamici Smart