Vacanta de vara este prilej de bucurie pentru cei mici, care abia isi asteapta portiile de distractie de la mare, munte sau din simplele iesiri prin parc, cat e ziua de lunga. Insa acestea nu vin doar cu veselie si relaxare, ci si cu mici neplaceri, pe care le putem evita cu putina atentie. Iata care sunt pericolele din vacanta si la ce trebuie sa fii atenta ca sa aveti o vara linistita:

1. Deshidratarea

Mare grija cand calatoriti ore in sir atunci cand sunt temperaturi ridicate. Faceti popasuri dese, iesiti cu copiii la aer si nu ii lasati in masina oprita nici macar pentru cateva minute cu geamurile deschise. Pe canicula, caroseria arde mai tare ca un cuptor, iar caldura ii poate afecta pe micuti. Hidratarea cu apa este extrem de importanta. Evitati sucurile si dulciurile, mai ales cele cu crema de unt sau ciocolata, care se asimileaza foarte greu.

2. Arsurile solare

Majoritatea parintilor sunt constienti ca, atunci cand merg la plaja cu piticii, acestia trebuie protejati impotriva arsurilor solare cu creme cu factor mare de protectie impotriva razelor ultraviolete. Crema se aplica dupa fiecare baie in mare si trebuie reimprospatata la 2 ore, chiar daca micutul nu a mai intrat in apa. Si nu doar atat! Inclusiv acasa, la simplele plimbari prin parc, pielea copiilor trebuie protejata de soarele fierbinte.

3. Intepaturile insectelor

Drumetiile prin padure si nu numai expun copiii la pericolul reprezentat de intepaturile insectelor. De cele mai multe ori, nu exista niciun motiv de ingrijorare, insa exista cazuri in care copiii pot avea diferite reactii alergice, iar tantarii sau capusele pot transmite boli grave. Aveti grija sa ii imbracati pe pitici adecvat, cu pantaloni care sa le acopere picioarele si sa va dotati cu sprayuri sau bratari impotriva tantarilor ori de cate ori iesiti in natura. Daca observi o muscatura de capusa, mergeti imediat la spital si sub nicio forma nu o extrage tu insati.

4. Enterocolita si intoxicatiile

Vara vine cu o multime de fructe si legume delicioase, insa nu rareori si cu dureri de burta, voma sau diaree. Toate pot fi evitate printr-o igiena corecta a mainilor, mai ales dupa folosirea toaletei, prin spalarea corecta a veselei, tacamurilor, fructelor si legumelor si prin evitarea surselor de apa care nu sunt certificate pentru consum sau pentru imbaiere.

Pe de alta parte, aveti mare grija ce baga micutii curiosi in gura si evitati sa le oferiti ciuperci din padure sau alte alimente care pot provoca intoxicatii grave.

5. Inecul

Copiii nu trebuie lasati nicio clipa nesupravegheati, fie ca mergeti la piscina, la mare sau intr-un parc unde exista si un lac. Copiii trebuie observati indiferent cat de mica este apa in care incearca sa se balaceasca. Iar adultii trebuie sa fie foarte atenti si la mare, cand este arborat steagul rosu. O clipa de neatentie sau de teribilism poate provoca o tragedie.

6. Loviturile

O simpla plimbare cu bicicleta sau cu rolele va poate trimite la spital daca nu aveti grija la elementele de siguranta. Casca, genunchierele si cotierele trebuie sa fie nelipsite din bagajul pe care il luati cu voi atunci cand iesiti in parc.

7. Vremea capricioasa

Daca observati nori negri de ploaie, cautati repede un adapost sigur. Evitati sa va adapostiti sub copaci! Acestia sunt primii doborati de fenomenele meteo extreme. Nu este o idee buna sa stati nici sub liniile de inalta tensiune sau in apropierea structurilor de metal. In cazul in care aveti masina, intrati in ea, inchideti toate geamurile si, mai ales, radioul.

Categorie: Timp liber | Data publicarii: 2017-07-03 | Autor: Mamici Smart