Multe viitoare mamici isi fac griji ca raporturile sexuale i-ar putea face rau copilasului din burtica. Cat timp totul decurge normal, nu ai absolut niciun motiv sa-ti pui intrebarea daca este sau nu sigur sexul in timpul sarcinii.

Raporturile sexuale sunt o componenta foarte importanta a vietii de cuplu si 9 luni de abstinenta nu ar fi chiar usor de suportat. Din fericire, in majoritatea situatiilor nu este cazul de asa ceva.

Primul trimestru de sarcina aduce o serie de fluctuatii hormonale, insotite frecvent de stari de somnolenta si greturi matinale. In aceasta perioada, chiar daca sexul este sigur, este posibil sa iti lipseasca dorinta de intimitate.

Cel de-al doilea trimestru este mai linistit, aceasta fiind perioada cand viitoarele mamici se simt cel mai bine cand fac sex.

Cel de-al treilea trimestru de sarcina vine cu noi provocari: burtica mare, durerile de spate sau cresterea in greutate pot anihila din nou apetitul sexual.

Lichidul amniotic, membrana uterului si dopul de mucus de la nivelul colului uterin il protejeaza pe bebelus impotriva infectiilor. Intr-adevar, o provocare o poate reprezenta pozitia in care faceti sex. Desi nu este interzis sa stai pe spate, poate iti va fi mai comod sa stai deasupra partenerului sau langa el, pe o parte.

Daca alegeti sexul oral, asigura-te ca partenerul nu sufla aer in vagin. In cazuri rare, bulele de aer ar putea bloca un vas de sange, o conditie numita embolie gazoasa care va poate pune in pericol viata tie si fatului. In schimb, sexul anal poate favoriza aparitia infectiilor, nefiind recomandat.

Teama ca sexul in timpul sarcinii poate duce la avort este nefondata. De cele mai multe ori, pierderea sarcinii este cauzata de anumite defecte cromozomiale sau de alte probleme ale fatului. Pe de alta parte, nasterea prematura nu poate fi provocata nici de orgasm, contractiile din timpul travaliului fiind diferite.

Adapteaza-ti viata sexuala la noua situatie si spune-i ginecologului daca simti vreun disconfort, oricat de mic ar putea sa para. Pe masura ce sarcina avanseaza, medicul ti-ar putea interzice sa faci sex pana nasti.

Sexul este interzis in sarcina daca:

– Ai placenta previa (placenta blocheaza partial sau total colul uterin) sau placenta dezlipita (placenta se desprinde de uter inainte de nastere, partial sau complet);

– Prezinti risc de nastere prematura sau avort;

– Ai insuficienta cervicala (colul uterin incepe sa se dilate inainte ca sarcina sa ajunga la termen);

– Suferi de preeclampsie sau ai sarcina multipla.

Categorie: Sarcina | Data publicarii: 2017-12-01 | Autor: Mamici Smart