Esti o persoana activa si iti place sa mergi pe bicicleta? Faptul ca esti insarcinata nu inseamna ca trebuie sa renunti la pasiunile tale. Mersul pe bicicleta este o activitate usoara, cu un impact scazut asupra corpului. Cu toate acestea, exista anumite riscuri pentru sarcina si de aceea te sfatuim sa fii precauta.

Alegerea inteleapta, insa, este sa vorbesti cu medicul tau daca este bine sau nu sa mai mergi pe bicicleta acum, cand ai aflat ca esti insarcinata.

Daca medicul nu iti recomanda altceva sau daca iti recomanda sa renunti cu totul la efortul fizic, cel mai mare risc asociat cu mersul pe bicicleta este posibilitatea de a face accident. Acesta poate provoca avort spontan, nasterea prematura sau ruperea membranelor (a apei).

Mersul pe bicicleta te poate pregati pentru nastere, dat fiind ca te mentine in forma. De asemenea, activeaza motilitatea intestinala, previne durerile de spate sau acumularea de kilograme extra si te ajuta sa fii optimista. In plus, mersul pe bicicleta stimuleaza circulatia sangvina si ajuta sangele sa revina in membrele inferioare. Se reduce astfel riscul de aparitie a varicelor sau de inflamare a gleznelor.

Contrar asteptarilor, nici off road-ul nu este periculos pentru viitoarele mamici. Nu cauzeaza contractii si nici complicatii in sarcina. Este bine, totusi, sa eviti traficul intens sau terenurile foarte accidentate, pentru a nu suferi accidente. Cel mai bine este sa mergi in parc, unde nu sunt masini si este aer curat.

Daca ai mare grija sa eviti pericolele, poti merge pe bicicleta pana nasti. Sigur, pot fi si piedici, cum ar fi o burtica supradimensionata, un copil mare sau sarcina multipla. O alta problema este legata de echilibru: centrul tau de greutate se schimba si va trebui sa te adaptezi la noua stare.

In cazul in care decizi sa nu renunti la pasiunea ta cat esti insarcinata, nu uita sa reduci timpul de mers pe bicicleta la 30 de minute in fiecare zi si sa te hidratezi.

Dupa ce nasti, poti merge din nou pe bicicleta si dupa o saptamana, daca medicul iti da voie. Poti folosi o perna pe sa, ca sa reduci presiunea exercitata asupra perineului. Tine cont, daca ti s-a efectuat o epiziotomie in timpul nasterii, trebuie sa astepti pana ce rana este complet vindecata. Alegerea inteleapta este sa iti intrebi doctorul. Daca ai facut cezariana si nu au fost complicatii, poti merge pe bicicleta dupa 10 – 20 de zile, in functie de sfatul medicului.

In concluzie, mersul pe bicicleta iti pregateste corpul pentru experienta nasterii si face ca recuperarea postpartum sa fie mai usoara si mai placuta.

Categorie: Pentru tine | Data publicarii: 2016-10-13 | Autor: Mamici Smart