Primele luni de viata ale bebelusului, cand acesta nu isi poate tine singur nici capul, sunt extrem de solicitante pentru parinti. Fragilitatea micutului ii face pe acestia din urma sa fie extrem de grijulii si rareori putem spune ca atentia acordata bebelusului este excesiva. Nou-nascutul are nevoie de ingrijire speciala si de protectie care adultilor nici nu le-ar putea trece prin minte. Iata care sunt cele cinci lucruri interzise in preajma copilului mic.

Aglomerarea patutului

Bebelusul nu are nevoie de jucarii de plus sau de perne in patut. Pentru ca este prea mic sa se poata elibera, exista riscul sufocarii. Unii pediatri sunt si mai fermi: in patutul bebelusului nu ar trebui sa-si faca loc nici macar paturile ori pozitionatoarele, intrucat micutul poate dormi profund si oricand se poate intampla un accident.

Zgaltaitul nou-nascutului

Depasit de situatie, adultul poate fi tentat sa zgaltaie bebelusul, ceea ce poate provoca leziuni la nivelul creierului, coastelor, al retinei si al membrelor. Impulsul de a zgaltai copilul intr-un moment de neputinta nu tine cont nici de varsta, nici de statutul social si nici de nivelul studiilor. Consecintele pot fi, insa, devstatoare pentru copil, asa ca este bine ca adultul sa fie bine informat in aceasta privinta.

Tehnologia in exces

Din dorinta de a-i linisti mai usor pe cei mici, multi parinti le ofera acestora acces nelimitat la tehnologie. Expunerea in exces la ecranele telefoanelor, televizoarelor sau tabletelor poate duce la un nou tip de autism: virtual. Psihologii spun ca in primii doi ani de viata copiii ar trebui sa stea mai mult afara in natura si sa comunice cat mai des cu adultii.

Paturica pe carucior cand e canicula

De teama expunerii la soare, multe mamici acopera caruciorul bebelusului cu o paturica. Se pare, insa, ca si un material subtire poate face mai mult rau decat bine. Circulatia aerului este redusa, astfel incat temperatura din carucior poate creste exagerat. Bebelusul risca astfel sa se supraincalzeasca, fiind expus la atac cerebral, sufocare sau poate surveni chiar sindromul mortii subite.

Tratamente dupa ureche

Incearca sa il inscrii pe bebelusul tau la un medic de familie care sa aiba cunostinte de pediatrie avansate. Este foarte important sa ai la indemana optiunea de a-l cauta atunci cand micutului nu ii e bine sau ai nevoie de un sfat. Cei din jur au mereu o parere, dar cel mai bine e sa consulti un specialist atunci cand e vorba de febra, colici sau de o stare pe care o crezi neobisnuita pentru puiutul tau. Nu-ti lua recomandarile de tratament de pe internet, solutiile pot fi diferite de la caz la caz. Ce a functionat pentru copilul cuiva nu e neaparat sigur ca va functiona si la tine. Ai putea sa-i faci mai mult rau decat iti imaginezi.

Categorie: Bebelus | Data publicarii: 2018-03-09 | Autor: Mamici Smart