Alimentatia este un subiect delicat cand vine vorba despre femeile insarcinate, iar echilibrul este totul. Cu toate acestea, pot aparea probleme de nutritie, iar alegerea inteleapta este sa ceri sfatul unui specialist.

Cand te ingrasi foarte mult

Daca esti deja supraponderala, incearca sa te ingrasi cat mai putin pe timpul sarcinii. Bebelusul va avea suficiente resurse din depozitele deja existente in corpul tau. Daca observi ca numarul kilogramelor creste si tot creste, cere sfatul unui nutritionist pentru a-ti micsora aportul zilnic de calorii. Sucurile si fainoasele iti vor fi strict interzise.

Cauza problemelor de nutritie poate fi orarul meselor. De exemplu, daca sari peste pranz si mananci foarte mult seara. Solutia? O dieta echilibrata, care contine alimente din toate grupele. Cand simti ca iti este foame, mananca mai multe legume si fructe. Eliminarea zaharului si dietele sunt strict interzise in sarcina, insa tine cont de faptul ca un bebelus mare te poate obliga sa apelezi la cezariana sau iti poate mari tensiunea.

Cand te ingrasi prea putin

Daca esti slaba si te temi ca te vei ingrasa prea mult, afla ca nu aceasta este abordarea corecta. Daca te abtii de la alimentele absolut necesare in aceasta perioada, risti sa iei prea putin in greutate, iar bebelusul va fi slabit. Solutia? Incearca sa mananci mai putin decat erai obisnuita si introdu gustari intre mese. Poti incerca fructe confiate sau batoane cu cereale. Ideal ar fi sa cresti aportul de calorii si zahar.

Analizele arata ca ai prea mult zahar in sange

Medicii le recomanda gravidelor sa isi masoare lunar glicemia, pentru a preveni diabetul gestational. Acesta se declanseaza atunci cand organismul este incapabil sa mai produca insulina.

Excesul de zahar in organism face ca bebelusul sa fie mai mare decat normal. Solutia? Aport de glucoza din fructe si cereale. Daca ai baut lapte, asteapta trei ore inainte sa mananci fructe, intrucat lactatele intarzie absorbtia glucozei.

Nu iti plac lactatele

In sarcina ai nevoie de cel putin 1500 mg de calciu in fiecare zi. Bebelusii vor folosi aceste depozite in dezvoltarea propriului sistem osos. Iar corpul tau are si el nevoie de calciu, pentru a preveni declansarea osteoporozei. Daca nu iti plac lactatele, alternative bune sunt: fasolea, spanacul, andivele, macrisul, portocalele si chiar apa minerala.

Regurgitezi adesea in timpul noptii

Regurgitarea are loc in general dupa masa, in special noaptea si este urmata de senzatia de arsura in gat. Un specialist te va invata cum sa eviti regurgitarea. Ideal ar fi sa eviti carnea tocata, carnea grasa sau prea condimentata si anumite legume care fermenteaza in stomac, intre care conopida, varza, fasolea sau sparanghelul.

Alegerea inteleapta este sa mergi la un nutritionist care nu iti ofera solutii de la prima vizita, care te asculta si iti ia in considerare istoricul medical si care este atent la faptul ca esti insarcinata, inainte sa iti spuna ce sa mananci si ce nu.

Categorie: Sarcina | Data publicarii: 2016-11-01 | Autor: Mamici Smart