Felicitari! Ati devenit parinti. Odata cu bucuria primirii in familie a noului membru vine si stresul uriasei responsabilitati. Iata cele mai comune cinci probleme care le sperie pe mamici, dar care pot trece cu dragoste si multa rabdare.

Colicile

Un sfert dintre bebelusi sufera de aceasta problema chinuitoare atat pentru ei cat si pentru parinti. Cum recunosti colicile? Este destul de greu sa le ratezi daca bebelusul tau plange mai mult de trei ore pe zi, in special seara, mai mult de trei zile pe saptamana, iar aceasta situatie nu se amelioreaza dupa mai mult de trei saptamani. Cand are colici, bebelusul are dureri de burtica, strange piciorusele si pumnii, iar stomacelul e tare si zgomotos de la gaze.

Nu se cunosc precis cauzele colicilor, dar cele mai multe dintre teorii se axeaza pe imaturitatea sistemului digestiv, pe reflux, pe faptul ca bebelusul nu reuseste sa eructeze si are prea multe gaze, pe hipersensibilitatea la mediul inconjurator sau nivelul ridicat al hormonilor, care cauzeaza durerile de stomac si nervozitatea micutului.

Ce este de facut? Exista tot felul de remedii naturale sau medicamentoase pe care le poti incerca. De asemenea, fii atenta la propria dieta in cazul in care alaptezi (portocalele, prunele, varza, conopida, excesul de condimente sau cofeina pot produce gaze) si inarmeaza-te cu multa rabdare. In niciun caz nu esti tu de vina pentru starea bebelusului si totul se va sfarsi cu bine in maximum trei-patru luni.

Icterul

Culoarea galbena a pielii, icterul, apare imediat dupa nastere. Icterul este cauzat de excesul de bilirubina din sange si este de mai multe feluri. Cel fiziologic, normal, este cauzat de imaturitatea ficatului bebelusului, cand bilirubina nu este eliminata asa cum trebuie din corp. In acest caz, icterul dispare dupa maximum doua saptamani.

Icterul cauzat de laptele matern poate dura si trei luni. In aceasta situatie, bebelusul fie nu se hraneste suficient, pentru ca mama nu are inca destul lapte ori pentru ca micutul nu suge corect, fie bebelusul reactioneaza la substante din laptele mamei. Continuarea alaptarii este foarte importanta, pentru ca nu este absolut nicio problema cu laptele matern.

Icterul mai apare destul de des la prematuri si trebuie tratat corespunzator, dar si la copiii incompatibili cu Rh-ul mamei. Icterul de incompatibilitate poate sa apara inca din prima zi de la nastere, dar poate fi evitat printr-o injectie de globulina imuna la Rh efectuata mamei in primele 72 ore de la nastere.

Cand trebuie sa apelezi la medic? Icterul este periculos cand apare in prima zi de viata. Din fericire, esti inca in spital, iar neonatologul se va ocupa de asta. Dupa ce ajungi acasa, ai grija ca icterul sa nu fie foarte pronuntat, insotit de febra si stare de somnolenta. Daca observi toate acestea, se recomanda un test de sange, pentru a vedea care este cantitatea de bilirubina si pentru a se stabili tratamentul adecvat.

Constipatia

Un sfert dintre bebelusi sufera de constipatie, iar baieteii sunt mai afectati decat fetitele. Este o problema destul de importanta, intrucat s-a demonstrat ca persoanele care sufera in copilarie de constipatie vor avea si la maturitate aceasta problema.

Constipatia este definita ca lipsa scaunului mai mult de trei zile la rand, iar cand are loc, acesta este tare, are aspect de bobite si este insotit de dureri si disconfort pentru bebelus. Important de mentionat este ca, in cazul bebelusilor hraniti la san, defecarea poate avea loc zilnic sau o data la sapte zile, insa daca aspectul ei este pastos si bebelusul nu pare sa sufere in niciun fel, atunci nu sunt motive de ingrijorare.

Printre cauzele instalarii constipatiei se numara hidratarea insuficienta, lipsa activitatii, incercarea copilului de a amana mersul la olita (de aceea nu se recomanda invatarea precoce a bebelusului la olita), schimbarea locului (in vacante, la gradinita), alimentatia, unele medicamente (cele de tuse sau suplimentele de fier) si mostenirea genetica.

Fontanelele

Zonele moi care se simt in craniul bebelusului, fontanelele, cele care permit creierului sa se dezvolte rapid in primii ani de viata, le fac pe multe mame sa se teama ca nu cumva sa-l raneasca pe cel mic atunci cand il ingrijesc. Nicio grija; desi acolo nu exista os, membrana este foarte dura si fibroasa, iar creierul micutului este in perfecta siguranta.

Cele mai mari fontanele sunt cea posterioara si cea anterioara. Prima se inchide in maximum doua luni de la nastere, iar a doua in 18 luni, dar poate dura si peste 24 de luni pana sa fie greu detectabila la palpare.

Probleme pot aparea atunci cand fontanela este proeminenta mai mult timp ceea ce ar putea trada o presiune intracraniana marita sau, dimpotriva, atunci cand fontanela este scufundata, acesta fiind semn de deshidratare sau malnutritie.

Contrar unor idei preconcepute, administrarea Vigantolului, pentru prevenirea rahitismului, nu se intrerupe chiar daca fontanelele s-au inchis mai repede, pentru ca nu exista o varsta standard la care se intampla acest lucru.

Acneea

Pe fond hormonal, mai mult de o treime dintre bebelusi se nasc cu eruptii sau le dezvolta in primele zile de la nastere. Acneea se instaleaza dupa aproximativ trei saptamani, dar vestea buna este ca micutul va scapa cel mai probabil de ea pana la 6 luni si nu exista dovezi ca se va confrunta cu ea si la maturitate. Poate fi insotita de cresterea sanilor atat la fetite cat si la baietei, la un soi de lactatie la ambele sexe si chiar menstruatie la fetite. Tot hormonii sunt de vina pentru aceste manifestari si nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Cosurile care apar pe corpul bebelusului pot cauza disconfort, asa ca trebuie sa fii foarte atenta daca se inrosesc, pentru a lua imediat masuri. Evita detergentii duri si ai girja ca bebe sa nu se supraincalzeasca, pentru ca transpiratia va inrautati situatia. De asemenea, evita cremele de corp grase care nu ajuta nici ele la vindecarea bubitelor.

Categorie: Bebelus | Data publicarii: 2017-02-10 | Autor: Mamici Smart