Stim sigur ca preferintele culinare ale unei gravide se schimba pe parcursul sarcinii si ca aceste preferinte influenteaza ceea ce ea alege sa manance. Ce inseamna poftele din sarcina? De exemplu, viitoarele mamici au tendinta sa manance mai dulce. Expertii cred ca este vorba despre nevoia mai mare de calorii.

Tie ti-au placut preparatele putin mai acre in cel de-al doilea si in cel de-al treilea trimestru de sarcina decat in primul? Exact ca preferinta pentru dulce, cea pentru acru le ajuta pe femei sa aiba o dieta mai diversificata spre sfarsitul sarcinii, astfel incat sa aiba un aport suficient de calorii. Pofta de acru explica inclusiv pofta clasica a gravidelor de muraturi. Si cum fructele sunt combinatia perfecta dintre dulce si acru, acest lucru explica de ce pofta de fructe este cel mai des intalnita in sarcina.

Ti-au placut mai mult mancarurile sarate pe masura ce inaintai in sarcina? Volumul sangelui creste in corpul femeii gravide, astfel ca modificarea gustului poate fi legata de nevoia mai mare de sodiu.

Ai simtit mai repede gustul amar in primul trimestru de sarcina? Specialistii cred ca este vorba despre incercarea corpului de a se proteja, intrucat multe alimente toxice sunt amare. Aceasta modificare a gustului le avertizeaza pe femei ca anumite plante, fructe sau bauturi alcoolice sunt nocive pentru dezvoltarea fatului in acest trimestru critic.

Din pacate, schimbarile acestea care apareau ca niste nevoi biologice si fiziologice reale inainte ca mancarea sa fie atat de diversificata, acum pot avea efecte nedorite mai ales in tarile dezvoltate.

Astfel, poti ajunge sa mananci mai mult decat e cazul. De exemplu, pofta de dulciuri, intr-o lume in care ciocolata sau inghetata sunt atat de usor de gasit, uneori chiar la magazinul de la parterul blocului, te poate face sa te ingrasi excesiv fara sa te hranesti cu adevarat bine. Daca te ingrasi prea mult, creste riscul de diabet gestational si de tensiune arteriala. Fii, deci, atenta la pofte!

Categorie: Sarcina | Data publicarii: 2017-01-27 | Autor: Mamici Smart