O dieta echilibrata asigura sursa de vitamine si minerale necesare pentru o sarcina sanatoasa. Chiar si asa, in ciuda faptului ca mananci ceea ce trebuie, este posibil ca in organismul tau sa apara diferite carente pe care le vei remedia cu ajutorul suplimentelor. Vitaminele si mineralele obligatorii in sarcina se regasesc in produse specifice, care vor compensa anumite lipsuri.

Alegerea inteleapta este sa incepi sa te interesezi despre ele inca dinainte de a ramane insarcinata, daca sarcina este una planificata, astfel incat corpul tau sa aiba un start bun in cele noua luni de sarcina extrem de solicitante. Spre exemplu, multe femei au nivelul de fier la limita de jos a intervalului considerat normal atunci cand raman insarcinate. In trimestrul al treilea, atunci cand copilul incepe sa se dezvolte intr-un ritm alert, este posibil ca viitoarea mamica sa devina anemica.

Vitaminele prenatale contin mai mult acid folic si fier

Acidul folic este recomandat chiar cu trei luni inainte sa ramai insarcinata si este foarte important in primul trimestru de sarcina, intrucat ajuta la prevenirea defectelor de tub neural – anomalii grave la nivelul creierului si al maduvei spinarii. De ce inainte? Intrucat tubul neural se dezvolta in prima luna de sarcina, adesea inainte sa stii ca esti insarcinata.

La randul lui, fierul este esential incepand cu a 20-a saptamana de sarcina, cand dieta nu mai este intotdeauna suficienta pentru a sustine cresterea accelerata a bebelusului. Daca mananci spanac din belsug si totusi te simti mereu ametita, epuizata si ai dificultati de respiratie, fa-ti niste teste. Este posibil sa suferi de anemie feripriva, care netratata poate duce la coomplicatii ca: nastere prematura, greutate mica a bebelusului la nastere, depresie postpartum. Foarte important: vitamina C ajuta organismul sa absoarba mai mult fier, asadar, asociaz-o cu alimente bogate in fier sau cu suplimente, daca acestea din urma nu au deja vitamina C in compozitie.

Omega-3

Acizii grasi omega-3, care se gasesc in mod natural in peste, seminte de in, seminte de dovleac, nuci, pastai de fasole, dovlecei, conopida, varza de Bruxelles sau hummus, sunt foarte importanti pentru dezvoltarea creierului copilului tau. Medicul iti poate recomanda suplimente care contin omega-3, in cazul in care dieta ta este prea saraca in acesti acizi grasi.

Calciul, un mineral esential pentru mama si bebelus

Calciul, insotit de vitamina D care ajuta la fixarea lui, sunt doua suplimente foarte importante atat pentru tine, cat si pentru copil. Tu ai nevoie sa-ti intaresti sistemul osos si pe cel muscular pentru a face fata kilogramelor in plus, iar mai apoi nasterii, in timp ce bebelusul tau are nevoie de calciu pentru a dezvolta o structura osoasa rezistenta si dinti sanatosi.

Atentie! Lactatele si bauturile cafeinizate limiteaza absorbtia fierului in organism. Asadar, incearca sa consumi lactate intre mesele principale, cand vei avea grija sa consumi carne rosie, cereale integrale sau legume verzi, astfel incat sa maximizezi asimilarea fierului si, in acelasi timp, sa nu renunti la consumul de alimente bogate in calciu.

Cauta vitamine prenatale care sa contina:
Acid folic – 400-800 micrograme
Calciu – 250 miligrame
Fier – 30 miligrame
Vitamina C – 50 miligrame
Zinc – 15 miligrame
Cupru – 2 miligrame
Vitamin B6 – 2 miligrame
Vitamina D – 400 unitati internationale (UI)
Acestea nu vor inlocui o dieta diversificata, intrucat nu asigura 100% din necesarul zilnic de vitamine si minerale, insa ajuta acolo unde alimentatia nu mai este de ajuns atat pentru mama, cat si pentru copil. In functie de nevoile tale specifice, medicul ginecolog iti poate recomanda mai putin din unele si mai mult din altele, asa ca trebuie neaparat sa ii ceri sfatul inainte sa iei orice fel de suplimente prenatale.

Categorie: Sarcina | Data publicarii: 2018-01-08 | Autor: Mamici Smart